Hírfolyam


2021-12-03

MNB: számos bank nem megfelelően tájékoztatja ügyfeleit szerződéskötés után

Az MNB tíz hitelintézetet érintő témavizsgálatban tekintette át, hogy a pénzügyi intézmények a jogszabályban rögzített határidőben és megfelelő tartalommal küldik-e meg a fogyasztóknak a szerződéskötést követő tájékoztatásokat. A vizsgálatok minden intézmény esetében hiányosságokat tártak fel, ezért az MNB összesen 64,7 millió forint bírságösszeg kiszabásáról döntött.

2021-12-03

Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt – már mobilon is

Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék.

2021-12-03

Tarthatok otthon gepárdot?

A veszélyes állatfajokat és egyedeik tartásának szabályait miniszteri rendelet határozza meg. Eszerint a veszélyes állatok három kategóriába sorolhatóak: különösen veszélyes, közepesen veszélyes, illetve elővigyázatosságot igénylő állatfajok.

2021-12-03

A Kúria elnökének országgyűlési beszámolója a Kúria 2020. évi tevékenységéről a jogegység biztosítása és az önkormányzati normakontroll körében

A Kúria elnöke Dr. Varga Zs. András 2021. december 2-án tájékoztatta az Országgyűlést arról, hogy hogyan érintették a Kúriát 2020-ban a jogszabályi változások. A közigazgatási (és közszolgálati) ügyekben megszűnt a törvényszékek és – az eredetileg a Kúria tehermentesítésére létrehozott - ítélőtáblák másodfokú hatásköre, és a Kúria vált általános másodfokú bírósággá; valamint megszűnt a törvényszékek elsőfokú hatásköre a gyülekezési jog gyakorlásával kapcsolatos bírósági eljárásokban, és ezekben – a feloszlatás kivételével – immár első és végső fokon a Kúria jár el. E változások eredményeként a Kúria olyan felsőbírósággá vált, ahol a klasszikus felülvizsgálati jogkör gyakorlásán túl első-, másod- és harmadfokú eljárások is folynak.

2021-12-03

Levonhatja-e az adóalany a reklámszolgáltatások utáni héa-t? – Magyar ügyben döntött az Európai Unió Bírósága

Az adóalany levonhatja a reklámszolgáltatások után megfizetett héát, ha azok nyújtása héaköteles ügyletnek minősül, és az azokat érintő kiadások közvetlen és azonnali kapcsolatban állnak a gazdasági tevékenységével, függetlenül attól, hogy a szolgáltatások ára az adóhatóság szerint túlzott mértékű, vagy hogy azok nem eredményeznek árbevétel-növekedést az adóalanynál – szögezi le ítéletében, egy magyar vonatkozású ügyben az Európai Unió Bírósága. A Bíróságnak a C-334/20. sz. Amper Metal ügyben hozott ítélete.

2021-12-03

Fiókban lapuló végrendeletek, tévhitek és hoppon maradt örökösök

Csaknem 10 százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző előtt az idén november közepéig, mint tavaly egész évben. Ugyanakkor a lakosság többsége még mindig nem rendelkezik vagyonáról a halála esetére. Több százezer házilag készített végrendelet pedig otthon, a fiókok mélyén lapul, amely a közjegyzők tapasztalatai szerint többségében érvénytelen, vagy elő sem kerül a hagyatéki eljárásig. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nemrég készített felmérése azt is megmutatta, hogy számos tévhit él a magyarok körében a végrendelkezéssel kapcsolatban. Sokan például tévesen azt gondolják, hogy végrendelet nélkül is örökölhet utánuk az élettársuk.

2021-12-03

A munkáltató is bukhat a kötelező céges oltással

Nem tudni, kit terhel a felelősség, ha az oltásra kötelezett munkavállalónál mellékhatásokat okozna a vakcina. A munkáltató alapvetően szabadon dönthet, hogy kötelezi-e a munkavállalót a koronavírus elleni oltásra, több szempontot szem előtt tartva azonban mérlegelnie kell.

2021-12-02

A befogott és a talált állatok jogi sorsa

Jelen írás kiadását az indokolja, hogy a Magyar Birtokvédelmi Szövetséghez és a Bojtár Jogsegélyszolgálat Egyesülethez is rengeteg megkeresés érkezik civilektől és hatósági jogalkalmazóktól befogott és talált állatokkal kapcsolatosan. Tömegesen jelentkeznek olyan ügyek, melyekben a felek nincsenek tisztában azzal, hogy a befogott és talált állatok ügyeiben milyen jogokat gyakorolhatnak, milyen kötelezettségek terhelik őket.

2021-12-02

Hat új kormányrendelet jelent meg

Változik a szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazati összevont pótlék összege, módosulnak az egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozók elismerésével összefüggő intézkedések és ezen ágazat előmeneteli szabályai – egyebek között ezekről döntött a december 1-jei, 218. számú Magyar Közlönyben kihirdetett jogszabályok szerint a kormány.

2021-12-02

A próbaidő legfontosabb tudnivalói

A próbaidőre vonatkozó kikötés gyakori eleme a munkaszerződéseknek. Alkalmazása a munkáltató és a munkavállaló számára is előnyökkel jár, ezzel is magyarázható a népszerűsége. Ezért is érdemes mindenkinek ismerni a próbaidő alapvető szabályait.

2021-12-02

Egy jó szerződéssel megelőzhető a bérbeadó és a bérlő közti közötti konfliktus

Egy új albérlet keresése mindig rengeteg stresszel jár, mivel a megfelelő lakás kiválasztása mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő bérleti szerződésre, amire később hivatkozni lehet konfliktusok esetén. Gyakori kérdés például, hogy mikor van joga a bérbeadónak kiköltöztetni a bérlőt, illetve a bérlőnek milyen jogai vannak.

2021-12-02

EUB döntés - 1:0 az áfalevonási jog javára

Az Európai Unió Bírósága újra rámutatott arra, hogy a NAV adólevonási jog megtagadásával kapcsolatos gyakorlata a közösségi jogba ütközik. A friss Európai Bírósági ítélet egy magyar gépgyártó vállalkozáshoz kötődik, amely megállapodást kötött egy marketingcéggel arról, hogy a 2014-es Magyar Gyorsasági Bajnokság egyik versenyzőjének autóján reklámfelületet vásárol.

2021-12-02

Az ügyvédi dokumentumautomatizálás jövője? – Mire lehet jó a szöveggenerálás és a GPT-3

Az előző részt ott hagytuk abba, hogy milyen nehéz egy dokumentumautomatizálási terméket úgy biztosítani az ügyvédeknek, hogy az kellően rugalmas is legyen, meg ne is legyen bonyolult. Megemlítettük, hogy a szervezeti tudás megfelelő megőrzése, elmélyítése egy ügyvédi praxis mérete esetén is feltételezi, hogy minél általánosabb szövegsablonokat használjunk.

2021-12-01

Alkotmányozó népszavazást írtak ki Szerbiában

A szerb alaptörvény azon részét kívánják módosítani, amely a bírók és az ügyészek kinevezésére vonatkozik.

2021-12-01

Téli ítélkezési szünet az Alkotmánybíróságon

Az Alkotmánybíróság 2021. december 20-tól 2022. január 2-ig ítélkezési szünetet tart.

2021-12-01

A Kúria elnökének beszéde a 2020. és 2021. évi Magyar Ügyvédnapon

A Magyar Ügyvédi Kamara a 2020. és 2021. évi ünnepi ülését 2021. november 27-én 11 órai kezdettel tartotta az Országos Bírósági Hivatal Aulájában. A Magyar Ügyvédnapon az ünnepi beszéd megtartására Dr. Varga Zs. András urat, a Kúria elnökét kérték fel.

2021-12-01

A tisztességtelen árak a hatóságoknál is kiverik a biztosítékot?

Ma már nem csak Black Friday vagy karácsony előtt találkozunk különböző akciókkal, kedvezményekkel, „vissza nem térő” ajánlatokkal. Az ár szinte minden termék, szolgáltatás esetén fontos tényező, hiszen erősen befolyásolhatja, hogy mit választunk a kínálatból. Mire kell figyelni az árazáskor, az akcióknál? Mikor lesz a vállalkozások gyakorlata tisztességtelen? A tisztességtelen árak miatt a hatóságoknál is megszólal a vészcsengő?

2021-12-01

Pontot tett a Kúria az abszurd földper végére

Hat év után lezárult a Kishantos-Greenpeace és a magyar állam közti per. Az elpusztított biogazdaságon azonban ez már mit sem segít.

2021-12-01

Hibrid munkavégzés – Kell-e munkaszerződést módosítani vagy nem?

A koronavírus negyedik hulláma még felfelé ível, így egyre több foglalkoztató és munkavállaló tér vissza a távoli munkavégzéshez. Jelenleg is a veszélyhelyzetben bevezetett Kormányrendelet szabályait kell alkalmazni a Munka Törvénykönyve helyett távmunka esetén. Megállapodás hiányában, az eredeti munkaszerződésben meghatározott munkaidő érvényes a munkavégzés helyétől függetlenül. Hibrid munkavégzés során azonban nem szabad megfeledkezni a munkaszerződés módosításáról sem.

2021-12-01

Ötletből érték – de kié lesz a haszon? – Animációs kisfilmmel hívja fel a figyelmet az idén 125 éves Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Animációs kisfilmmel hívja fel a figyelmet az idén 125 éves Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az innovációk megvédésének fontosságára. Hazánk legrégebb óta innovációval foglalkozó hivatalának célja, hogy a híresen kreatív magyarok tudatosan gondoljanak arra, a jó ötlet hasznosításához oltalmakra – szabadalomra, védjegyre vagy éppen dizájnoltalomra – van szükség, csak így lehet tőkét kovácsolni az emberi alkotóerőből.

Tételek: 1 - 20 / 10252 (513 oldal)
  • Szakcikk Plusz
Copyright © 2014 HVG-ORAC Lap- és Könyvkiadó | Minden jog fenntartva.