Hírfolyam


2021-06-24

A modern “star wars” – avagy a katonai űrjogról

Az utóbbi évek (évtizedek) politikai eseményei újra napjaink részévé formálták az űrbéli fegyverkezést katonai törekvéseket, azonban az államok aktív részvételük ellenére sem alkottak még olyan egységes és aktuális jogi eszköztárat mely szigorúan és átláthatóan rendezné az esetleges űrbéli konfliktusokat, viszont a nemzetközi közösség egyik fő célja, hogy az űrben katonai béke legyen, így egyre sürgetőbb a katonai űrjogi szabályozás kérdéskörének rendezése.

2021-06-24

7+1 jogi tévhit a házassági szerződésről

Házassági szerződés? Minek? Hiszen mi bízunk egymásban! Ez a leggyakoribb reakció arra a kérdésre, mit szólnak a házassági vagyonjogi szerződéshez. A párkapcsolatokban a házassági szerződés még manapság is tabutémának számít, gyakran már az említése is nézeteltérésekhez vezet. Cikkünkben néhány jogi tévhitet igyekszünk eloszlatni.

2021-06-24

5 tévhit a részmunkaidő körül

A részmunkaidő esetén általában közismert, hogy kevesebbet kell dolgozni. Ám a részmunkaidővel kapcsolatban sokak számára nem minden ilyen egyértelmű. Melyek a részmunkaidővel kapcsolatos tévhitek?

2021-06-24

Versenyjogban világelső magyar joghallgatók!

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (ELTE ÁJK) csapata nyerte a világ legrangosabb versenyjogi perbeszédversenyének 2021-es fordulóját - közölte az egyetem. A joghallgatók a 43 résztvevő csapat közül maguk mögé utasították többek között az Oxfordi Egyetem és a King's College versenyzőit, a döntőben pedig a korábbi bajnok National University of Singapore-t győzték le a Herbert Smith Freehills Competition Moot versenyjogi perbeszédversenyen. A verseny az Apple és a Spotify folyamatban lévő jogvitáján alapult, amit most is vizsgál többek között az Európai Bizottság.

2021-06-24

Kincs, ami nincs

Gondolom, valamennyien találkoztunk már azzal a jelenséggel, amikor valahol a szabadban időzve arra lehettünk figyelmesek, hogy valaki Jack Sparrow módjára megszállottan kincsek után kutat, kezében egy fémdetektorral. Azonban felmerül a kérdés, hódolhatunk-e ennek a roppant izgalmas tevékenységnek engedély nélkül, illetve megtarthatjuk-e az esetlegesen talált „kincseket”. Nos, a tévhitekkel ellentétben nem kerekedhetünk fel csak úgy a fémkeresőnkkel az „egy gyűrű” megtalálásának reményében, mivel csak hatósági engedéllyel lehet a detektorokkal nyomozásba lendülni. A 68/2018. (IV. 9.) Korm. rendelet 52. §-a értelmében két lehetősség nyílik arra, hogy ma Magyarországon ezt a tevékenységet űzzük.

2021-06-24

Tulajdonos kontra menedzsment - Hogyan maradhat meg kontroll?

Egy cég életében sokszor előfordul, hogy annak korábbi egyszemélyi tulajdonosa és menedzsmentje szétválik. Ilyen felállásban a tulajdonos elemi érdeke, hogy magánál tartsa a végső ellenőrzést. Ez viszont sokszor csak speciális jogi eszközökkel biztosítható.

2021-06-24

Az Ab szerint is elég a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz, ha az ellentétes vélemények egyikét a műsorvezető ismerteti

A testület egyhangú döntésével elutasította a Magyar Szocialista Párt (MSZP) panaszát a 2018 végi köztévés tudósítás ügyében. A közszolgálati televízió akkor nem volt hajlandó ismertetni az ellenzéki párt álláspontját a frissen elfogadott új túlóraszabályozásról („rabszolgatörvény”), a stúdióépületben megjelent képviselőket pedig „birtokvédelem” címén a kerületi jegyzővel tiltatta ki. (Később egy bíróság jogerősen megállapította, hogy a politikusok jogszerűen tartózkodtak ott.)

2021-06-24

Nem volt Alaptörvény-sértő a gyülekezési tilalom, de az Ab követelményt szabott

Azután fordult az Alkotmánybírósághoz a Szivárvány Misszió Alapítvány, hogy egy autós tüntetését a járványveszélyre hivatkozva betiltották. Az Ab ebben nem látott hibát. Az Alkotmánybíróság gyakran él azzal az eszközzel, hogy bár a panaszt elutasítja, alkotmányos követelményt szab meg. Ez viszonylag puha eszköz, a jogalkalmazókat köti, de a törvényhozókra kötelezettséget nem ró.

2021-06-23

Várandós kismama külföldi ellátása, biztosítása

Magyarországon 365 napot meghaladó magyar egészségügyi biztosítással rendelkező állapotos nő Németországba költözne, a születendő gyermek apjához, aki német állampolgár, Németországban dolgozik, ott biztosított, nincsenek összeházasodva. Szülés után a csed és a gyed folyósításának van-e valami akadálya amiatt, hogy Németországban szül, illetve ott él? A csed és gyed folyósításának ideje alatt – magyarországi biztosítási jogviszonyára tekintettel – milyen egészségügyi ellátás illeti meg Németországban?

2021-06-23

Július 1-jétől jön az uniós védettségi útlevél

Ingyenes papíralapú és digitális igazolás is igényelhető lesz majd. A tervek szerint az okmányon lévő három QR-kód csak speciális leolvasóval lesz olvasható.

2021-06-23

Ha garázsát el akarja adni, erről tudnia kell

Az elővásárlási jog a gyakorlatban az ingatlantulajdonosok és a vevők számára egyaránt számos bonyodalom és feszültség forrása lehet. Az elővásárlásra jogosult ugyanis egyoldalúan eldöntheti, hogy engedi-e az ingatlan eladását a vevőnek, vagy – azonos feltételekkel – ő maga veszi azt meg.

2021-06-23

Európai szabály tilthatja meg a főnököknek, hogy emailen zaklassák a dolgozókat

Mivel minden eddiginél több ember dolgozik otthonról, itt az ideje, hogy a "kikapcsolódáshoz való jogról" európai szintű szabály szülessen - érvel Alex Agius Saliba, az Európai Parlament máltai képviselője, aki szabályozással tiltaná meg, hogy a munkaidő végével a dolgozóknak válaszolniuk kelljen az emailekre.

2021-06-23

Marad az EU-ban az exporttilalom a vakcinákra

Az Európai Unió kormányai támogatták a koronavírus-vakcinák exportjának ellenőrzésére és esetleges korlátozására szolgáló mechanizmus kiterjesztésének tervét - közölte kedden az Európai Bizottság szóvivője.

2021-06-23

Alkotmányos identitás és a tagállami alkotmánybíróságok integrációs felelőssége

„Az európai egységesülés folyamata meghatározza és formálja alkotmányos berendezkedéseinket, és természetesen vice versa: saját alkotmányos fejlődésünk is formálja az európai integráció menetét. Ezért a következő évtizedekben az uniós alkotmánybíróságok előtt álló egyik legnagyobb kihívás az, hogy felismerjék és érvényesítsék integrációs felelősségüket az európai egységesülés folyamatában.” – ezt Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke mondta a Szegedi Tudományegyetem által szervezett „Nemzet, Közösség, Kisebbség, Identitás: A nemzeti alkotmánybíróságok szerepe és aktivizmusa az alkotmányos identitás védelmében” elnevezésű online konferencia keretében.

2021-06-23

Újabb országban fogadják el a magyar védettségi igazolványt

A Magyar Közlönyből derült ki, hogy újabb kétoldalú megállapodást kötött a kormány.

2021-06-23

Szabálysértési őrizet szakértő szemmel - Változások és ellentmondások a szabálysértési törvény nyomán

2021. május 14-én lép hatályba a szabálysértési törvény legújabb módosítása. A módosítás több ponton érinti a szabálysértési őrizet elrendelésére vonatkozó szabályokat is. A változásokra figyelemmel a Szabálysértési Munkacsoport a következő állásfoglalást alakította ki a szabálysértési őrizet rendszere kapcsán.

2021-06-23

Kit vehet elő, ha fején találja a szöget?

Egy városi séta megannyi veszélyt rejthet magában. Bármikor eleshetünk egy kátyú miatt és eltörhetjük a lábunkat, elüthet egy autó, kirabolhatnak, de szélsőséges esetben még akár egy tetőcserép is jól fejbe vághat bennünket. De mégis mit tehetünk, ha az utóbbi következik be, és a híres sláger szövegével ellentétben nem éppen aranyeső hullik nekünk, hanem vakolat és épületrészek? Cikkünkben egy fiktív jogeseten keresztül erre keressük a választ.

2021-06-23

Kiemelt kúriai döntések

Az Abtv. 28. § (1) bekezdése és a Kp. 2. § (1) és (4) bekezdése alapján eljárva a bíró nincs kötve a fél által előterjesztett jogi érvekhez. A Kúria a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta. A Kúria korábban több határozatában rögzítette, hogy a bíró az előtte folyamatban lévő ügyben alkalmazandó norma alkotmányosságával kapcsolatos aggályait a bírói kezdeményezés jogintézményén keresztül nyilváníthatja ki (BH2010.194., Mfv.III.10.632/2017/3.).

2021-06-22

Új mentőövért nyúlhatnak a nagy bajban lévő cégek

Július elsején lép hatályba az új szerkezetátalakítási törvény, amely megoldást nyújthat a fizetésképtelenség határára sodródott vállalkozások pénzügyi nehézségeinek korai kezelésére, fizetőképességük helyreállítására.

2021-06-22

A Kúria elnöke a 2021. június 21-én tartott Teljes Ülésen a Kúria egész közössége elismeréseit adta át

A Kúria 2021. június 21-én 10.00 órai kezdettel megtartotta a 2021. évi nyári ítélkezési szünet előtti utolsó teljes ülését. A Kúria elnöke, Dr. Varga Zs. András a Kúria 2020. évi tevékenységének beszámolóját ismertette. Ezt követően Dr. Bartal Géza a Bírói Tanács elnöke is beszámolt a Bírói Tanács 2020. évi tevékenységéről.

Tételek: 1 - 20 / 9496 (475 oldal)
  • Szakcikk Plusz
Copyright © 2014 HVG-ORAC Lap- és Könyvkiadó | Minden jog fenntartva.