Tájékoztatjuk kedves Vásárlóinkat, hogy október 18-án, pénteken, a Kiadó irodaházában zajló munkálatok miatt, ügyfélszolgálatunk nem érhető el,
a kiadványok személyes átvételére ezen a napon nincs lehetőség. Kizárólag cégeljárási ügyekben tartunk ügyeletet.
Kérjük, hogy ezen a napon a cégeljárás formanyomtatványaival kapcsolatban a helpdesk@hvgorac.hu címre írjanak, vagy az 1 / 445 0578 telefonszámon keressenek minket!

Hírfolyam


2019-10-18

A hatalom jokere – a szükségállapot

A „szükségállapot” kifejezésről leghamarabb talán Donald Trump és a mexikói fal építése körüli intézkedések jutnak eszünkbe, mivel ez az eset volt az utóbbi időben a jogintézmény leghíresebb alkalmazása. És valóban, a szükségállapot bonyolult kérdésének megértéséhez fontos állomás az eset vizsgálata. De hogy lehet, hogy egy ilyen objektív szükséghez kapcsolt intézményhez egy politikai csatározást kapcsolunk?

2019-10-18

Lezárták a nyomozást a Hableány-katasztrófa ügyében - Hogyan zajlott a nyomozati munka és vajon ki a felelős?

A világsajtót is megrázta a 2019 májusában történt dunai hajókatasztrófa, mely szerint a magyar Hableány sétahajóval ütközött egy svájci folyami szállodahajó. Az ütközés hatalmas pusztítást végzett: a tragédia 28 halálos áldozatot követelt, 1 dél-koreai származású nő az óta sem került elő. A nyomozás 5 hónapig tartott, melyet október 10-én zárt le a rendőrség. Hogyan zajlott a nyomozati munka? Vajon ki a felelős a tragédiáért?

2019-10-18

Milliárdos pereskedés tárgya lett Buda patinás palotája

Újabb per indul a Lánchíd palota-ügyben, és itt is milliárdokról van szó. A tulajdonos a pazar irodaház szétbarmolásáért követel kártérítést, miközben a bérlő, az Eximbank-Mehib kettős még az elmúlt évi bérleti díjat sem fizette meg. Egy bírósági ítéletre hivatkozva jogszerűen.

2019-10-18

Átírnák a Munka törvénykönyvét - íme, a javaslat

A Kúria joggyakorlat-elemző csoportja több ponton is tisztábbá tette a versenytilalmi megállapodásokkal és a tanulmányi szerződésekkel kapcsolatos gyakorlatot, egyúttal törvénymódosítást is kezdeményeztek - derült ki Mészárosné Szabó Zsuzsanna, a Kúria közigazgatási és munkaügyi bírója előadásából a Napi.hu által szervezett HR-vezetők Országos Konferenciája 2019 eseményen.

2019-10-18

Felülírta a Kúria a korábbi gyakorlatot az iparűzési adó kezelésében

A Kúria közelmúltbeli döntései egy évtizedek óta bevett iparűzésiadó-kezelési gyakorlatot írtak felül. A magyar gazdaság számos szereplőjénél – például kiskereskedelem, autóipar, vendéglátás – is utólag többlet iparűzésiadó-fizetési kötelezettség keletkezhet. Aki vállalkozási tevékenységet folytat Magyarországon, az nagy valószínűséggel találkozott már az évente két részletben fizetendő helyi iparűzési adóval.

2019-10-17

Árva gyógyszerek - megoldás a ritka betegségben szenvedőknek - A jogtulajdonosoknak nyújtott uniós kedvezmény ösztönzi a fejlesztést

Becslések szerint 5000–8000 olyan ritka betegség van, amelyek az Európai Gyógyszerértékelő Ügynökség (EMA) adatai szerint körülbelül 30 millió embert érintenek az EU-ban – ez az Unió lakosságának mintegy 6 százaléka. Nekik normál piaci feltételek mellett nem éri meg gyógyszert fejleszteni, mert a kis forgalom miatt nem várható megtérülés. Erre jelenthet megoldást az „orphan” státuszú, azaz árva gyógyszerek jogtulajdonosainak nyújtott uniós szintű kedvezmény, ami hatékonyan ösztönzi a gyógyszerfejlesztést, és közben a verseny és az egységes piac alapelvei sem sérülnek.

2019-10-17

A Google sem emlékezhet korlátlan ideig a bűncselekményekre - Olasz adatvédelmi hatóság: Az elítéltnek is joga van a felejtéshez

Hatással lehet a magyar hatóság gyakorlatára is az olasz adatvédelmi hatóság határozata, mely szerint egy személyről alkotott képet, és így a társadalmi kapcsolatait jelentősen befolyásolhatja az, hogy a Google mit és milyen találati sorrendben ad ki a nevére való keresés során. Erre is tekintettel az érintett kérheti, hogy rá vonatkozó információt ne tegyék egy kereső motor által generált találati lista segítségével hozzáférhetővé.

2019-10-17

Így lehet semmis egy piaci ár alatt vásárolt ingatlan adásvételi szerződése

A Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága szerződés semmisségének megállapítása iránt kereseti kérelemmel élt a Nagyatádi Járásbíróságon annak a gondnokoltnak az ügyében, aki budapesti ingatlanát belátási képessége teljes hiányában adta el jóval annak piaci értéke alatt - derül ki a Somogy Megyei Főügyészség közleményéből.

2019-10-17

Fogházba zárják a szabálysértőket, mert nincsenek tisztában a jogaikkal - Közérthető nyomtatványokkal segítenek civil szervezetek!

Közérthető nyomtatványokkal segíti a társadalom peremére szorult embereket az ellenük indult szabálysértési eljárások megértésében a Szabálysértési Munkacsoport, amely a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász Egyesület együttműködésével jött létre.

2019-10-17

A jog (hogyan) nem tudása

„A jog nem tudása nem mentesít a felelősség alól”. Ezt a mondatot legtöbb esetben a nem jogász emberek is ismerik, sokan talán álmukból felkelve is el tudnák mondani. Kérdésem, hogy vajon ez a „szabály” hol található? Melyik jogszabály írja ezt így le? Hivatkozni minden esetre nagyon sokat hivatkozunk rá!

2019-10-17

Szja-kedvezmény anyáknak: kinek, mikor jár?

A négy vagy több gyermekes anyák munkával szerzett jövedelmeik után 2020. január 1-jétől nem fizetnek adót, ha nyilatkoznak, hogy jogosultak erre a kedvezményre. A jogosultság nem minden esetben egyszerű megállapítása a nyilatkozó dolga és a téves nyilatkozat jogkövetkezményeit is neki kell viselnie. Ezért a nyilatkozattételhez érdemes idejében felkészülni, a jogosultságot meghatározó tényeket tisztázni. Cikkünk a felvetődő kérdések összefüggésében ismerteti a legfontosabb tudnivalókat.

2019-10-17

Ingyenes jogi tanácsadás a Budapesti Ügyvédi Kamarában - Gyorsan fogynak a konzultációs időpontok!

Csaknem 100 ügyvéd tart pro bono konzultációt Budapesten október 22-én. A Budapesti Ügyvédi Kamara becslése szerint tízezres nagyságrendű azoknak a száma, akiknek problémát jelent a jogi segítséghez való hozzáférés. "Magyarországon első ízben fordulhatunk ügyvédhez ingyenes jogvédelemért ilyen nagyszabású társadalmi célú kezdeményezés keretében" - áll a kamarai közleményben.

2019-10-17

Mit tehetünk, ha a főnök „fekete” munkára utasít?

A munkavállalók általában nem maguk döntik el, hogy hol és hogyan végezzék el a munkát. De mit tehetünk akkor, ha a főnök a „szürke”, netán a „fekete” zónában jár és tőlünk is ezt várja?

2019-10-17

Elindul az Európai Munkaügyi Hatóság

Ma kezdi meg működését az Európai Munkaügyi Hatóság, mely kezdetben Brüsszelben, később viszont végleges székhelyén, Pozsonyban végzi majd tevékenységét. Az indulás alkalmából nyitóünnepségre kerül sor Brüsszelben, melyen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Peter Pellegrini, Szlovákia miniszterelnöke, valamint az Európai Bizottság két alelnöke – Valdis Dombrovskis és Maroš Šefčovič – és Marianne Thyssen uniós biztos is jelen lesz.

2019-10-17

Kamerás megfigyelést alkalmaz? 5 dolog, amire figyeljen!

Majdnem minden vállalkozás alkalmaz úgynevezett elektronikus megfigyelőrendszert. Ilyenkor az ezzel kapcsolatos adatkezelésről a GDPR szabályainak megfelelő adatkezelési tájékoztatást kell adnunk. Erre akkor van szükség, ha az adatkezelés egyáltalán a GDPR hatálya alá tartozik, azaz, amikor nem magánhasználatról van szó. A legfontosabb szempontokat az alábbiakban foglaltuk össze.

2019-10-16

Kevesebb szó esik róluk, pedig komoly befolyással bírnak a településekre

A megyei közgyűlés nem írja felül az adott település polgármesterének és képviselő-testületének döntéseit, mivel más hatáskörökkel rendelkezik. A testületnek tagjaira a nem fővárosi és nem megyei jogú városok lakói szavazhattak. Feladatairól a Károli Gáspár Református Egyetem Alkotmányjogi Tanszékének vezetője beszélt az InfoRádiónak.

2019-10-16

Bűncselekmény a felhők felett

„Amikor fivéremmel megépítettük az első, ember szállítására képes repülőgépet, arra gondoltunk, hogy a világ végre olyan újítás birtokába jut, ami lehetetlenné teszi majd a háborúkat. Milyen szép álom volt - és micsoda rémálom lett belőle!” - mondta Orville Wright, a repülőgép egyik megálmodója és tervezője.

2019-10-16

Talált dolgok - Mi a teendő? - Amit a találás jogintézményéről tudni érdemes!

Árválkodó tornazsák egy menetrend szerinti buszjáraton. A megtaláló átadja a busz sofőrjének, aki elhelyezi azt a „talált tárgyak” között. A tulajdonos jelentkezik a „tornacuccért”, azonosítja a zsák tartalmát, majd visszakapja azt. A zsákban 14 millió forint lapult. - Egy történet a közelmúltból. De mi is a teendő, ha találunk valamit? Elrakhatjuk-e az utcán talált 500 euróst következmények nélkül? Mit mond a jog a találásról?

2019-10-16

Az előkészítő ülés - A beismerés alku? - A terhelti együttműködés lehetősége a büntetőeljárás során

November 12-én tart előkészítő ülést a Fővárosi Törvényszék a Fenyő-gyilkosság megrendelésével vádolt Gyárfás Tamás ügyében, akinek 12 év fegyházbüntetést „ajánlott” az ügyészség, amennyiben beismeri a vád tárgyává tett bűncselekmény elkövetését. De mit is jelent az előkészítő ülés? Mit eredményez a terhelt beismerése? A beismerés egyfajta alku?

2019-10-16

Ötszázalékos lakásáfa: átmeneti szabályok a kivezetéshez

Mit tartalmaznak az áfatörvénynek az ötszázalékos lakásáfa kivezetésére vonatkozó átmeneti rendelkezései és az azokat értelmező NAV-tájékoztató? Hogyan kell kezelni az áfa szempontjából az áthúzódó ügyleteket?

Tételek: 1 - 20 / 6720 (336 oldal)
  • Szakcikk Plusz
Copyright © 2014 HVG-ORAC Lap- és Könyvkiadó | Minden jog fenntartva.