Hírfolyam


2021-09-16

Anders Behring Breivik, a “norvég mészáros” tárgyalása

A norvég mészáros 2011. július 22-én Norvégia központjában és annak közvetlen közelében rendezett vérfürdőt. Osloban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel, majd pár órával később rendőr egyenruhába öltözve Utoyán egy ifjúsági táborban lőtt le fiatalokat. A terrortámadásokban több mint 200 ember sérült meg és 77 ember vesztette életét.

2021-09-16

Letöltendő börtönbüntetést kapott Lagzi Lajcsi az áramlopásos ügye miatt

Két év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte szerdán a Budaörsi Járásbíróság Galambos Lajost. A bíróság felbujtóként, lopás bűntettében találta bűnösnek a Lagzi Lajcsi néven ismert művészt, írja a Blikk.

2021-09-16

Melyek az érvénytelen munkaszerződés következményei?

Korábban már foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy milyen esetben lehet érvénytelen a munkaszerződés. Lényeges azonban az is, hogy az érvénytelen munkaszerződésnek mi a további sorsa. Ettől függ, hogy a munkáltató és a munkavállaló jogi helyzete hogyan alakul a későbbiekben. Melyek az érvénytelen munkaszerződés következményei?

2021-09-16

Módosultak a hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos szabályai

A 170. számú Magyar Közlönyben kihirdették az 536/2021. (IX. 15.) Korm. rendeletet, amely módosítja a hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak bevezetéséről szóló 637/2020. (XII. 22.) Korm. rendeletet.

2021-09-16

Utolsó esély a behajthatatlan követelések áfájával kapcsolatban – Aki ezúttal is lemarad, az most már tényleg kimarad!

Immár évek óta újra és újra felmerül a behajthatatlan követelésekre jutó áfa visszatérítésének a lehetősége. Bár sokan már azt gondolták, hogy végérvényesen leáldozott a talált pénzek időszakának, az adózók most mégis kaptak egy utolsó esélyt.

2021-09-15

Betű és Lélek – Jog és jogtudomány a kereszténység

Betű és Lélek – Jog és jogtudomány a kereszténység nézőpontjából – ezzel a címmel rendezett konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara és a Keresztény Jogakadémia közös szervezésben. A konferencia fókuszában a jog és a kereszténység kapcsolata és a jogászság keresztény értelmezése állt. A rendezvénynek az egyetem bölcsészkarának Buda Béla díszterme adott otthont.

2021-09-15

Az Alkotmánybíróság elé viszi a klímatörvényt az ellenzék

Az ellenzéki pártok szerint elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi törvény mindössze 21 százalékos megújuló energia részarányt ír elő 2030-ra, ami messze elmarad a lehetőségektől. Legalább ilyen fontos, hogy az elkerülhetetlen változásokhoz való alkalmazkodás szükséges intézkedéseit sem tartalmazza a törvény.

2021-09-15

A kormány kezdeményezi a veszélyhelyzet meghosszabbítását

"A járvány elleni további hatékony védekezés és gyors reagálóképesség érdekében a kormány a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél 2022. január 1-jéig", erről a kormány keddi ülésén született döntés.

2021-09-15

Hogyan szabályos a szerződés javítása?

Sokakban kérdésként merül fel, hogy szabályos-e a szerződés javítása. Egyszerűen tollal belejavíthatunk a nyomtatott szerződésbe? Alá kell külön írni a javított részt vagy elég egy szignó? Minden szerződő félre szükség van a javításhoz? Hogyan szabályos a szerződés javítása?

2021-09-15

A fiatalkorúak büntetőjogának hazai gyakorlata a nemzetközi elvárások tükrében

Az elmúlt bő 100 évben számos nemzetközi dokumentum – egyezmény, irányelv, ajánlás, állásfoglalás – látott napvilágot annak érdekében, hogy az államok globális szinten is képesek legyenek orvosolni a fiatalkorú bűnözés problémáját. Vajon Magyarország mennyiben felel meg ezen elvárásoknak? A tanulmány a fiatalkorú bűnelkövetőkre vonatkozó magyar szabályozást vizsgálja elsősorban abból a szempontból, hogy mennyiben képes megfelelni a nemzetközi szinten megfogalmazottaknak, és követendő példaként betekintést enged a német jogrendszer vonatkozó szabályaiba is.

2021-09-15

Első Magyar Jogi Könyvszalon – Jogi kiadványokról jogászoknak, hagyományteremtő szándékkal

A Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság hagyományteremtő szándékkal rendezi meg az első Magyar Jogi Könyvszalont, 2021. szeptember 18-án, a Károli Gáspár Református Egyetem épületében, a csodálatosan felújított Károlyi-Csekonics palotában. A rendezvényt – az érdeklődés függvényében – évente tervezik majd megtartani.

2021-09-14

Egyéni vállalkozás indítása gyed mellett

Gyeden lévő munkavállaló vállalkozást indítana, hogyan kell adóznia, járulékot fizetnie?

2021-09-14

Érvénytelen kézi számla: legyen körültekintő az adatszolgáltatásnál!

Egy kft. adott értékesítéséhez egyszerűsített készpénzfizetési számlát állított ki, amit a NAV online számlaadat-szolgáltatás felületén be is jelentett. Kiderült, hogy mégis átutalással fizetne a vevő. Valamennyi példány begyűjtése, a számla áthúzása rontott jelöléssel, és a számlatömbben megőrzés helyes érvénytelenítés mód? Hogyan kell ezt a NAV oldalán jelenteni?

2021-09-14

Kiküldetés költségtérítése bérelt autó használata esetén

Egy A nevű vállalkozás tulajdonosának autót bérel. A tulajdonos ezen vállalkozásban a gépkocsit legfőképp munkába járásra használja. A magánszemély egy másik, B nevű vállalkozásban munkaviszonyban ügyvezető, havonta több alkalommal belföldi kiküldetésben van, melyhez az üzemanyagot, az autópálya-matricát a saját pénzén vásárolja meg. Kiküldetésként kifizethető-e, elszámolható-e ezen esetben a magánszemély munkavállalónak a kiküldetés költsége?

2021-09-14

Pereskedés lesz a halva született elektronikus jegyrendszer miatt

A Budapesti Közlekedési Központ pert indított a tervezett, de a rengeteg kifizetett pénz ellenére soha nem működő elektronikus jegyrendszer fejlesztője ellen, ám a szakértők nem sok esélyt látnak a pénz visszaszerzésére.

2021-09-14

Szabadidőben önkéntesen a szegénységben élő emberek jogaiért – Jelentkezz utcajogásznak!

Jogász vagy joghallgató vagy? Szeretnél jogi tudásodat használva tenni másokért? Szeretsz közösségben dolgozni? Jelentkezz az Utcajogász Egyesülethez önkéntesnek!

2021-09-14

Komoly csapdák az üdülési jog értékesítésekor! – A GVH figyelmeztet!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fokozott óvatosságra int, mert újra félrevezető tájékoztatásokkal keresik fel az üdülési jog tulajdonosokat. Komoly csapdába eshetnek azok, akik nem körültekintőek az üdülési joguk eladásánál.

2021-09-14

Hitelmoratórium: fontos bejelentés érkezett a cégeknek

Varga Mihály pénzügyminiszter több bejelentést is tett. A pénzügyminiszter szavai szerint 2022. június 30-ig továbbra is elérhető marad a hiteltörlesztési moratórium a leginkább rászorulók számára.

2021-09-14

12 órás vagy hatórás munkanap?

Extrémek? Miközben nem egyszer írtunk már arról, hogy egyre több helyen kísérleteznek a négynapos munkahéttel, a rövidebb munkaidővel, a világon ennek az ellenkezőjére is bőven van példa. Ilyen például a kínai „996-os munkakultúra”, ami annyi tesz, hogy a dolgozók reggel 9-től este 9-ig dolgoznak, a hét hat napján. Miközben az Egyesült Államokban és Európában is, már a 8 órás munkanap és a 19. században elindított 40 órás munkahét is idejétmúltnak tűnik.

2021-09-14

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának nemzetközi konferenciája és ünnepi ülése

Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke Robert Spano úr, az Emberi Jogok Európai Bírósága elnökének meghívására Dr. Sulyok Tamás úrral, az Alkotmánybíróság elnökével együtt részt vett 2021. szeptember 10-én Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságának évnyitó ünnepi ülésén, és az annak alkalmából megrendezett ’Jogállamiság és igazságszolgáltatás a digitális korszakban’ nemzetközi konferencián. Az ünnepi ülésen jelen volt több európai legfelsőbb bírósági és alkotmánybírósági elnök, valamint az Emberi Jogok Európai Bíróságának bírói, az Európai Unió Bíróságának képviselői.

Tételek: 1 - 20 / 9854 (493 oldal)
  • Szakcikk Plusz
Copyright © 2014 HVG-ORAC Lap- és Könyvkiadó | Minden jog fenntartva.