Hírfolyam


2017-11-22

Két bankot is megbírságolt az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 18 millió, illetve 9,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Budapest Bank Zrt.-t és az Oney Magyarország Zrt.-t többek között a teljes hiteldíj mutató (thm) feltüntetésére vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - közölte a jegybank az MTI-vel kedden.

2017-11-22

Bírság nélkül is megúszhatják a cégek a NAV látogatását

Támogató eljárást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azoknál a mikrovállalkozásoknál, amelyeknél jelentős eltérést talált az adóhatóság a begyűjtött és a bevallási adatok között - mondta Tállai András, a NAV vezetője, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

2017-11-22

Adópert nyerni - könnyen, gyorsan, egyszerűen? - A bíróságok közelmúltbeli gyakorlata szélesítette a lehetőségek körét

Egy adópert megnyerni nehéz és hosszadalmas, ráadásul sokszor az sem mehet biztosra, aki meg van győződve, hogy minden ügyletét tökéletesen és szabályszerűen számolta el. Különös figyelmet érdemelnek ezért azok a lehetőségek, amelyekkel viszonylag könnyen és komplikációmentesen lehet az adóhatósággal szemben diadalt elérni. A bíróságok közelmúltbeli gyakorlata ráadásul szélesítette is ezek körét.

2017-11-22

Mi van, ha eltűnik a végrendelet?

Végrendelet hiányában a törvény rendelkezik a hagyaték sorsáról. Aki azonban saját maga kívánja rendezni az örökségét, végrendeletet készíthet. A végrendelet alaki és tartalmi kellékeire vonatkozó előírások betartása nagyon fontos, de kérdésként merülhet fel az is, hogy vajon egy eltűnt végrendelet be tudja-e tölteni a szerepét?

2017-11-22

Hozzányúlnak a lakásvásárlás illetékkedvezményéhez

Egy kedden benyújtott törvényjavaslat januártól kedvezően módosítaná a magánszemélyek lakásvásárlásakor érvényesíthető illetékalapkedvezmény és illetékmentesség szabályozását. A Balla György és Kucsák László fideszes képviselők által jegyzett törvényjavaslat az úgynevezett cserét pótló vétel illetékkedvezményét (a magánszemélyek lakásvásárlásakor az egy éven belüli lakáseladás-lakásvásárlás esetén érvényesíthető illetékalapkedvezményt), illetve a korábbihoz képest kisebb forgalmi értékű lakás illetékmentességét rögzítő rendelkezést módosítaná.

2017-11-21

Szűkülnek az adózó jogorvoslati lehetőségei

Mégsem lesz lehetőség fellebbezésre a november 14-én elfogadott adóigazgatási rendtartásra vonatkozó törvényjavaslat értelmében. A korábbi tervekben a Nemzetgazdasági Minisztérium bevezette volna az adóperek során a fellebbezés lehetőségét, azonban a végül elfogadott törvényjavaslat szerint erre már nem lesz lehetőség. A korábbi gyakorlat is megváltozik ugyanakkor, mivel január elsejétől, az elsőfokú ítéletet követően már csak meghatározott esetekben lehet a Kúriához fordulni és a Kúria mérlegelheti, hogy befogadja-e a kérelmet. Vagyis ebben a tekintetben egyértelműen tovább szűkülnek a jogorvoslati lehetőségek az adóperekben az adózók számára.

2017-11-21

Gyermek tanúk a büntetőeljárásban – kihallgatás a régi és az új büntetőeljárási törvény szerint

A büntető igazságszolgáltatással tanúként kapcsolatba kerülő gyermekek jellemzően szexuális, illetve élet vagy testi épség elleni bűncselekmények áldozatai. A jelenleg hatályos büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény a 14. év alatti sértettet, illetve tanút részesíti elsősorban különleges védelemben. A védelem alapvető célja, hogy a kiskorú kihallgatására a büntetőeljárás során lehetőleg ne kerüljön sor, de amennyiben kihallgatása elengedhetetlen, az csak egy alkalommal, a bűncselekmény elkövetéséhez közeli időpontban történjen meg. A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény a 81-89. §-okban egy helyen összefoglalva tartalmazza a tanúkra (sértettekre) vonatkozó különleges szabályokat, ezáltal sokkal átláthatóbb és kezelhetőbb. Koncepcionális változást jelez, hogy az új Be. az eljárásban szereplő minden ún. „különleges bánásmódot igénylő személyt” fokozottan véd. A jogszabály erejénél fogva a 18. életévét be nem töltött személy továbbra is különleges bánásmódot igénylő személynek minősül. Az új Be. erőteljesebben lép fel annak érdekében, hogy a kiskorú tanú ne találkozzon a terhelttel az eljárás során, ezért alapszabályként megtiltja, hogy a kiskorú kihallgatásának helyszínén a terhelt és a védő személyesen jelen legyen, továbbá kizárja a kiskorú szembesítésének lehetőségét.

2017-11-21

Januártól közjegyző előtt is köthetünk egyezséget

Újabb eljárással bővül a közjegyzői tevékenységek köre: 2018. január 1-jétől polgári ügyekben már közjegyző előtt, bírósági eljárás nélkül is köthetünk egyezséget. Az új hatáskörrel tovább erősödik a közjegyzők permegelőző szerepe, akik mára közel évi egymillió ügyben tehermentesítik a bíróságokat. A közjegyző végzésével jóváhagyott egyezség a bíróság által jóváhagyott egyezséggel azonos hatályú lesz, így ha azt valamelyik fél nem tartja be, vele szemben akár közvetlen bírósági végrehajtásnak is helye lehet. A közjegyzők előtti nemperes eljárások háromnegyede 3 hónapon belül, több mint kilencven százaléka pedig fél éven belül befejeződik.

2017-11-20

A Class FM tulajdonosa beperelte a Médiatanácsot

Az Index birtokába került dokumentumok szerint tegnap reggel 8-kor az Advenio ZRT beperelte a Médiatanácsot, és a bíróságon szeretné elérni, hogy a rémesen bonyolult nevű Országos vételkörzetű, analóg földfelszíni műsorszórás útján megvalósuló rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályáztatása nevű, a köznyelvben csak országos kereskedelmi rádiós frekvenciapályázatként emlegetett pályázatot azonnali hatállyal visszavonják, mert az több pontban is megsérti a Médiatörvényt. Az Advenio azt állítja, ők a törvénysértésekre korábban levélben hívták fel a Médiatanács figyelmét, de nem kaptak választ, és mivel nem akarnak törvénysértésben részt venni, így úgy is a bírósághoz fordulnak, hogy azzal tulajdonképpen saját magukat hozzák hátrányos helyzetbe.

2017-11-20

Amire autópálya-matrica vásárlásakor figyelni érdemes! - Több tízezres büntetés spórolható meg odafigyeléssel

A fogyasztó eladta az autóját, de elfejtette átíratni az éves matricát az új gépkocsira. Egy másik autós úgy tudta, hogy elég az autópályára történő ráhajtás után megvenni a matricát. A harmadik fogyasztó pedig a fizetésnél rosszul adta meg a rendszámát. Mindhárom esetben közös, hogy közel hatvanezer forintos büntetést kaptak, ami azonban elkerülhető lett volna egy kis odafigyeléssel. Mire kell ügyelni az autópálya-matrica megvásárlásakor? A Budapesti Békéltető Testület összeállította jótanácsait, hogy mire figyeljenek a fogyasztók.

2017-11-20

Az önkormányzatok nem korlátozhatják a politikai rendezvényeket – döntött a Kúria

A gyülekezési szabadság alapvető jog, az önkormányzatoknak nincs felhatalmazásuk arra, hogy korlátozzák – mondta ki a Kúria egy október 31-én kelt, de a Magyar Közlönyben csak november 15-én közzétett határozatában, és megsemmisítette egy 2015-ös gödöllői helyi rendelet vonatkozó részét. A Pest megyei Kormányhivatal vette észre, hogy a gödöllői önkormányzati rendelet szerint „közterület-használati hozzájárulás szükséges politikai, sport-, kulturális és szabadidős rendezvények lebonyolításához”, továbbá díjat is szedhetnek ezért, így a politikai rendezvény lebonyolításáért fizetendő közterület-használati díj mértéke 240 Ft/m2/nap.

2017-11-20

Biztonságos vásárlás az interneten - Amire figyelni érdemes! - Minisztériumi tájékoztató

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések középpontjában az e-kereskedelem áll idén, hogy a családok biztonságosan vásárolhassanak az interneten is - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A tárca tájékoztatása szerint a következő hetekben ugrásszerűen nő az online vásárlások száma, amelyek során érdemes figyelembe venni a fogyasztóvédelmi hatóság, az NFM internet laboratóriuma és az Európai Fogyasztói Központ tapasztalatait, próbavásárlásainak tanulságait.

2017-11-20

Átvehetem az adósom ingatlanát a végrehajtásban?

Kevesen tudják, hogy az ingatlanra vezetett végrehajtási eljárásban a végrehajtást kérőnek lehetősége van arra, hogy a második sikertelen árverést követően „átvegye” az ingatlant az ingatlan becsértéke 50%-nak, lakóingatlan esetében a becsérték 70%-nak, illetve fogyasztóval kötött szerződésen alapuló követelés esetében pedig a becsértéknek megfelelő átvételi ár ellenében. A második árverés sikertelenségének tényéről a végrehajtó 15 napon belül értesíti a végrehajtást kérőt és 15 napos határidőt biztosít a részére az átvételre vonatkozó nyilatkozat megtételére. Persze amennyiben több végrehajtást kérő van, akkor elektronikus átvételi eljárásra kerül sor, ahol ugyanúgy licitálni lehet és a legmagasabb átvételi ajánlattal lehet az ingatlant átvenni.

2017-11-17

Eladó az online "lelkünk"? Kinek a tulajdonában van?

Ki birtokolja a Facebook-, Google-, Instagram- és Twitter-profiljainkat és a hozzájuk tartozó személyazonosságunkat: a szolgáltató vagy mi?

2017-11-17

Pert vesztett az orvosi kamara

Első fokon pert nyert az az orvos, akitől az orvosi kamara pénzt kért a gazdálkodását bemutató adatok átadásért - írta a Népszava. A bíróság szerint a kamarának ki kell adnia a Kunetz Zsombor által kért információkat egyebek mellett arról, hogy az elnökség tagjai milyen javadalmazásban részesültek és milyen egyéb béren kívüli juttatást kaptak 2010 óta.

2017-11-17

Változások a bíróságok ügyforgalmában 2017. első félévében - OBH elemzése

Az Országos Bírósági Hivatal megújult formában és részletességgel több évre visszatekintő módon elkészítette a bíróságok adatszolgáltatásai alapján a 2017. első féléves ügyforgalmi adatok alakulását bemutató összefoglalóját.

2017-11-17

Balhézó Fradi-szurkolók: az ügyészség újabb 9 drukker mozgását korlátozná

A bíróság pénteken dönt kilenc ember lakhelyelhagyási tilalmáról. Az ügyészség a Groupama Arénában történt verekedés ügyében őrizetbe vett emberek közül tovább kilenc esetében indítványozta lakhelyelhagyási tilalom elrendelését, valamint azt, hogy tiltsák el őket sportrendezvények látogatásától a kényszerintézkedés idejére.

2017-11-17

Jogsértő reklámozás miatt megbírságolták az Extreme Digital Zrt.-t

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 20 millió forint bírságot szabott ki az Extreme Digital Zrt.-re, mert az tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a 2015-ös Black Friday kampányában - közölte a GVH csütörtökön az MTI-vel.

2017-11-17

„A közigazgatási bíráskodás feltétele a szakismerettel rendelkező közigazgatási bíró”

A magas szintű közigazgatási bíráskodás egyik alapvető feltétele a közigazgatási szakismerettel rendelkező közigazgatási bíró, a tárca ezért olyan pályáztatási rendszert kívánt kialakítani, amely alapvetően a szaktudást helyezi előtérbe, és objektívebb, átláthatóbb pontozást biztosít - írta az igazságügyi miniszter a figyelo.hu-n.

2017-11-17

Kisorsolt védők

2018 nyarától alapjaiban változik meg a kirendelt védői rendszer. Az „Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért” Egyesület által szervezett konferencia résztvevői nemcsak a jelenlegi szabályozást bírálták, jutott a kritikából az új büntetőeljárási törvénynek is. A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény amely 2018. július 1-jén lép hatályba, valamint az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXVIII. törvény előírásai alapjaiban változtatják meg a kirendelt védői rendszert. A jelenlegi szabályozással ellentétben a védőt nem a hatóság, hanem a területi kamarák rendelik ki, méghozzá egy speciálisan erre a célra fejlesztett informatikai program segítségével.

Tételek: 1 - 20 / 3473 (174 oldal)
  • akr_kp
Copyright © 2014 HVG-ORAC Lap- és Könyvkiadó | Minden jog fenntartva.