Hírfolyam


2018-01-17

Lakáskiadás adózása: ezekre a szabályokra figyeljen!

Az idén kedvező irányban változtak az ingatlanadózási szabályok, de a tapasztalatok szerint sokan nincsenek tisztában azzal, pontosan mi vonatkozik rájuk. A leggyakrabban felmerülő kérdések alapján összeállítottunk egy a gyakorlatot segítő „kisokost”. Egyébként nem árt tudni, hogy a tételes átalányadózás jó dolog, csak ne akarjon az lakáskiadásból élő hitelt felvenni.

2018-01-17

Megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, mindenki helyett a NAV számol

2018-ban a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.

2018-01-17

1,3 milliárd forint bírságot szabott ki tavaly a GVH - Csalók, megtévesztők, megbánók

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az elmúlt évben összesen 66 eljárást indított és 76 eljárást zárt le. A lezárt ügyek közül 31 esetében hozott elmarasztaló döntést, és a szabálytalankodókra, törvénysértőkre összesen 1,3 milliárd forint bírságot szabott ki. A bírságolással zárult ügyek száma a 2016-os évihez képest (50 bírságolás) 38 százalékkal, a kiszabott bírság összege pedig 13,3 százalékkal csökkent (2016-ban 1,5 milliárd forint volt).

2018-01-17

Újra indul a nyomozás az olcsón eladott terézvárosi paloták miatt

Nem fejeződik be a 2002 és 2010 közötti terézvárosi ingatlanpanama ügye februárban, a bíróság várható jogerős ítéletével – írta a Magyar Nemzet. A most tárgyalandó Andrássy út 3. és 47. alatti paloták áron áron aluli privatizációja miatt a volt MSZP-s alpolgármestert, Fürst Györgyöt és tizenegy társát – valamennyien Terézváros egykori szocialista és SZDSZ-es önkormányzati képviselői – tavaly első fokon hűtlen kezelés vádjában találta bűnösnek a Fővárosi Törvényszék. Fürst akkor felfüggesztett börtönt kapott, a vádlottakat összesen 131 millió forint és 13 évnyi kamatainak megfizetésére kötelezték.

2018-01-17

NAV-útmutató az elektronikus ügyintézés szabályairól

Január 1-jétől valamennyi adózó számára teljes egészében, a teljes eljárási folyamatban elektronikus úton intézhetővé váltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) előtt intézhető ügyek (ideértve az adóval, illetékkel, jövedékkel és vámmal kapcsolatos ügyeket). A NAV részletes tájékoztatót tett közzé honlapján az ügyintézés általános szabályairól, amelyben azt is megerősíti, hogy a cégkapu-regisztrációra kötelezett gazdálkodó szervezetek 2018. december 31-éig továbbra is használhatják a képviselők elektronikus ügyintézési tárhelyét.

2018-01-17

Új nyomtatvány a NAV-tól az elektronikus ügyintézéshez

Új nyomtatványt tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján az elektronikus iratok fogadásának biztosítására. Az ÁNYK felületen ELLUGY Adatlap elektronikus ügyintézéshez ellenőrzési eljárás során néven elérhető nyomtatvány célja, hogy az adózó az ellenőrzési eljárás során az elektronikus ügyintézéshez szükséges nyilatkozatokat, eljárási cselekményeket és egyéb kötelezettségeket a postai út vagy személyes megjelenés mellőzésével, elektronikus úton tudja teljesíteni a NAV felé.

2018-01-17

Perindítás jogi képviselő nélkül január 1-től - Keresetlevél, költségmentességi és költségjegyzék nyomtatványok - OBH segédlet

2018. január 1. napján hatályba lépett az új polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény (új Pp.), valamint a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (Kp.). Hogyan indíthatnak keresetet és miként kérhetnek költségmentességet a jogi képviselő nélkül eljáró felek? Hol érhető el a költségjegyzék nyomtatvány? - Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

2018-01-16

Fordulat a süngyilkosügyben: az ügyész enyhébb büntetésért fellebbez

Nem értenek egyet a sünt felgyújtó fiatal szokatlanul szigorú büntetésével, ezért a 3 éves letöltendő börtön helyett enyhébb ítéletért fellebbez az ügyészség – tudta meg a hvg.hu. A vádlott már az ítélet kihirdetésekor fellebbezett, a vádhatóság akkor még gondolkodási időt kért – végül gyakorlatilag egy oldalra kerültek.

2018-01-16

Szigorítják a jogosítvány megújítását

Mostantól egyáltalán nem, vagy az eddiginél drágábban és akár hónapokkal később tudják meghosszabbítani jogosítványukat egyes betegségekben szenvedő autóvezetők. Egy nemrég megjelent rendelet értelművé tette, hogy milyen betegségben szenvedőktől kell megtagadni az orvosoknak a jogosítványt, és kiktől kell szakorvosi igazolást kérniük.

2018-01-16

Kedvezmények a kivában

A kisvállalati adót (kivát) választó adóalanyok kedvező – 2018. január 1-jétől 13 százalékos – adókulcs mellett foglalkoztathatnak magánszemélyeket úgy, hogy mentesülnek a 19,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adó és a 1,5 százalékos mértékű szakképzési hozzájárulás megfizetése alól. Az alacsonyabb adókulcs mellett azonban a kiva átveszi a szociális hozzájárulási adóban található kedvezményszabályok nagy részét is. Mindez tehát azt jelenti, hogy a szociális hozzájárulási adóban megismert „kedvezményezett” foglalkoztatási csoportba tartozó személyek után a kivában is kedvezmény vehető figyelembe.

2018-01-16

Júliusig ki kell építeniük a cégeknek az online számlázás rendszerét - Az új rendszer segítségével a NAV le tudja ellenőrizni a vevők áfa-bevallását

Július 1-től minden adózónak és vállalkozásnak olyan számlázó rendszerrel kell rendelkeznie, amely az interneten keresztül folyamatos kapcsolatban áll a Nemzeti Adó és Vámhivatallal (NAV) - mondta Földes Balázs, a Crowe FST szenior adómenedzsere az M1 aktuális csatornán. Az online számlázási rendszerbe azoknak a számláknak kell minden adatát rögzíteni, amelyeknek áfa tartalma meghaladja a 100 ezer forintot, a számla nettó értéke ez esetben körülbelül 370 ezer forint.

2018-01-16

Közeleg a nagy horderejű változás, ami szinte minden céget érint Magyarországon

Május 25-ével Magyarországon is alkalmazni kell az EU új adatvédelmi rendeletét, a GDPR-t. A szektorális adatkezelések szabályainak még a tervezete sem született meg, noha ettől az időponttól át kell alakítani a teljes jogszabályi hátteret. Az átmeneti időszakban jogértelmezéssel lehet ezt a problémát megoldani, ami nem könnyű feladat - mondta el lapunknak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság (NAIH) elnöke.

2018-01-16

Hidegzuhany a devizahiteleseknek az Európai Bíróságtól

Megszületett a főtanácsnoki indítvány a Sziber-ügyben. Ne foglalkozzon az Európai Bíróság a magyarországi devizahitelesek által indított keresettel, amelyet a Kúria hitelszerződések ügyében meghozott jogegységi határozatának a további pereket megakadályozó pontja miatt indítottak – javasolja a luxemburgi testület főtanácsnoka. A Sziber-ügyben született javaslat nem köti a bíróságot, ám az esetek túlnyomó többségében ezzel egyező ítéletre kell számítani.

2018-01-15

Tisztességtelen bankok, szolgáltatók, ingatlanközvetítők - Ügyészek fordulnak bírósághoz fogyasztók tízezreinek védelmében

A fogyasztók jogainak védelmében évről évre többször fordulnak ügyészek a bíróságokhoz, a perek fogyasztók tízezreinek érdekeit szolgálják azzal, hogy feltárják például bankok, ingatlanközvetítők és mobiltelefon-szolgáltatók tisztességtelen gyakorlatát - mondta a Legfőbb Ügyészség szóvivője egy sajtóbeszélgetésen. Az ügyésznek lehetősége van a fogyasztót hátrányosan érintő szerződés miatt bírósághoz fordulni: az ügyészség 2014-ben 10, 2015-ben 11, 2016-ban 15 ilyen pert indított - tette hozzá. Közlése szerint ennél is többször sikerült úgynevezett perelhárító intézkedéssel ösztönözni a vállalkozásokat, hogy - az ügyész jogi érvelései hatására - önként módosítsák a fogyasztókat hátrányosan érintő általános szerződési feltételeiket.

2018-01-15

Új szabályok könnyítik meg a bankkártya-tulajdonosok életét

Szombattól új pénzforgalmi szabályok lépnek életbe Magyarországon is, amelyek a PSD2, azaz a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló módosított uniós irányelv alapján számos kedvező változást hoznak a bankkártya-tulajdonosoknak - írja az MTI. A módosítások egyik legkedvezőbb eleme az, hogy a korábbi 45 ezer forint helyett 15 ezer forintra csökken az a kárösszeg, amelyet az ügyfélnek kell állnia, ha ellopták a bankkártyáját. A kártya ellopását, eltűnését bármikor díj-, költség- vagy egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen lehet bejelenteni a kibocsátó banknál. A letiltás feloldására is ugyanezt írják elő a jogszabályban. A költségmentesség csak magára a bejelentésre vonatkozik, a letiltási díj marad, sőt még nőhet is.

2018-01-15

NAV: több mint háromezer kezdő vállalkozás kap adózási tájékoztatót

Több mint háromezer kezdő vállalkozásnak küld tájékoztatót legfontosabb adózási tudnivalókról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a héten induló mentorálási program keretében – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára vasárnap az MTI-nek. Tállai András közölte: a féléves mentorprogramban ingyen, regisztrációval vehetnek részt az egyéni vállalkozók, a cégbejegyzésre kötelezett szervezetek, a bíróság által nyilvántartott civil szervezetek, az ügyvédi és ügyvivő irodák.

2018-01-15

Digitális korszak a bíróságokon

Az év első napjától átalakul a bíróságok munkája, miután be kell vezetniük az elektronikus kapcsolattartást. A korábbi – több millió oldalt kitevő – papíralapú beadványok helyett a digitalizáció veszi át a kor megkövetelte szerepet: szinte valamennyi beadványt, így a perek bizonyítékait is elektronikus formában, ügyfélkapun keresztül kell az érintett bírósághoz eljuttatni. Elektronikus kapcsolattartást kell alkalmaznia a jogi képviselőknek, az ügyészségnek, a rendőrségnek, a szakértői intézeteknek, valamint az állami és a büntetés-végrehajtási szerveknek is. Az előírás az egyéni ügyvédekre, a kirendelt és a meghatalmazott jogi képviselőkre egyaránt vonatkozik. A jogi képviselők és a hatóságok cégkapun vagy hivatali kapun keresztül kapcsolódhatnak a rendszerhez. Ha a beadvány mérete indokolja – például több tízezer oldalnyi iratról van szó –, akkor lehetőség nyílik arra is, hogy az ügyfél adathordozón nyújtsa be a dokumentumokat. Az elmúlt hónapokban több példa is azt mutatta, hogy a digitális formában benyújtott bizonyítékok kezelése még hagy némi kívánnivalót az adott bíróság vagy éppen a védők részéről.

2018-01-15

Változott a bizonyítással járó költségek szabályozása a polgári eljárásokban

Megváltozott a bizonyítással járó költségek előlegezésének és viselésének szabálya a január 1-jén életbe lépett új polgári perrendtartás nyomán. A Fővárosi Törvényszék honlapján olvasható közlemény szerint a perben a bizonyítással járó költségeket – például a bizonyítással összefüggő fordítási és tolmácsdíjakat – a bizonyító félnek kell megelőlegeznie. Bizonyító fél pedig az, akinek érdekében áll, hogy a perben jelentősnek számító tényeket a bíróság valósnak fogadja el. A kirendelt fordítónak a bizonyítással nem összefüggő alkalmazásával vagy a bírósági irat bizonyítással nem összefüggő külföldi kézbesítésével járó költséget a felperesnek kell előlegeznie. Az ügygondnok díját előzetesen letétbe kell helyezni. Ezt a díjat annak a félnek kell megelőlegeznie, aki az ügygondnok kirendelését kérte, illetve akinek perbeli cselekménye folytán a kirendelés szükségessé vált.

2018-01-12

Akadozva indult a választási rendszer elérése

Az egész ország területéről jeleztek problémákat az országgyűlési választásokhoz szükséges informatikai rendszer múlt csütörtöki tesztelésén a próbán részt vevő önkormányzati dolgozók. Erről a Magyar Nemzet ír pénteki számában, miután Áder János köztársasági elnök április 8-ra tűzte ki a választásokat. A lap szerint voltak olyanok, akik már a választási kapun sem tudtak átjutni, míg másoknak a felületről nyíló további választási alkalmazások elérésével voltak gondjaik, így nem tudták elvégezni a kötelező próbafeladatokat.

2018-01-12

A „házastárs” magába foglalja az azonos nemű házastársakat? - A szabad tartózkodás joga az Európai Bíróság asztalán

Wathelet főtanácsnok szerint a „házastárs” fogalma az uniós polgárok és családtagjaik szabad tartózkodáshoz való joga vonatkozásában magában foglalja az azonos nemű házastársakat. Noha a tagállamok szabadságot élveznek a tekintetben, hogy engedélyezik-e, vagy sem az azonos nemű személyek közötti házasságkötést, nem akadályozhatják valamely uniós polgár szabad tartózkodáshoz való jogának gyakorlását azzal, hogy az Európai Unión kívüli országból származó, azonos nemű házastársától megtagadják a területükön való állandó tartózkodás jogát.

Tételek: 1 - 20 / 3696 (185 oldal)
  • munkajog
Copyright © 2014 HVG-ORAC Lap- és Könyvkiadó | Minden jog fenntartva.