1037 Budapest, Montevideo u. 14.
+36 1 340-2304 / +36 1 340-2305
H-Cs: 8:00-16:30, P: 8:00-15:00

2017-01-20

Készül a közigazgatási eljárásjog új jogszabályainak kommentárja

Az Országgyűlés már elfogadta – a Ket.-et felváltó – az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényt (Ákr.). A másik új eljárási kódex, a közigazgatási perrendtartás (Kp.) tavaly decemberben szintén elfogadásra került, de annak bizonyos rendelkezéseit az Alkotmánybíróság 2017. január 13-i határozatában alkotmányellenesnek minősítette, így azt a törvényhozásnak az alaptörvény-ellenesség megszüntetése érdekében újra kell tárgyalnia. Az Igazságügyi Minisztérium célul tűzte ki, hogy a kifogásolt rendelkezések korrekcióját követően az Országgyűlés 2017. februárban újra fogadja el a törvényt.* A két eljárási kódex 2018. január 1-jén lép hatályba.**

Szerzőink megkezdték A közigazgatási eljárás szabályai kapcsos kommentár új kiadásának elkészítését, melynek várható megjelenése 2017 májusa. A nagy érdeklődésre tekintettel most jelentős kedvezménnyel, 16 000 Ft-os áron fizethető elő a kommentár új kiadására. A szerzői csapat gerincét a hagyományokhoz hűen most is a Kúria jelentős ítélkezési tapasztalattal és elméleti szakértelemmel egyaránt rendelkező közigazgatási bírái alkotják (köztük a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának vezetője), kiegészülve más közigazgatási szakemberekkel (az IM főosztályvezetőjével, az NMHH jogi igazgatójával, egy közigazgatási jogász alkotmánybíróval, valamint egy egyetemi oktatóval). A kommentár szerkesztője Petrik Ferenc jogtudós, nyugalmazott kúriai kollégiumvezető.

Kiadónk gondol azokra is, akik munkájuk során csak az egyik vagy másik törvénnyel foglalkoznak, így a magyarázatokat kézikönyv formában külön-külön is megjelenteti. Az általános közigazgatási rendtartás magyarázata és A közigazgatási perrendtartás magyarázata című kötetek megjelenési időpontja szintén 2017 májusa.

A kapcsos szerkezetű kommentár és a kézikönyvek tartalma a májusi megjelenéskor teljesen megegyezik majd, a kapcsos kommentárt azonban a Kiadó előfizetés keretében a jövőben rendszeresen aktualizálja.

* Fejlemény a hír kapcsán: az Országgyűlés 2017. február 21-én elfogadta a törvényjavaslat korrigált változatát, majd 2017. évi I. törvényként a Magyar Közlöny március 1-jei számában kihirdetésre került.

** Fejlemény a hír kapcsán: 2017. április 12-én benyújtásra került az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény és a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/15065 számú törvényjavaslat. A törvényjavaslat számos ponton érinti az Ákr. és Kp. szövegét. Szerzőink a törvényjavaslat elfogadását mindenképpen megvárják, és azt beépítik a kommentár szövegébe. Minderre tekintettel a megjelenés várható időpontja: 2017. június. Kiadónk tájékozódott afelől, hogy várható-e további módosítás a két jogszabállyal kapcsolatban, és egyértelműen nemleges választ kapott.Kapcsolódó termékek

Copyright © 2014 HVG-Orac Lap- és Könyvkiadó | Minden jog fenntartva.