1037 Budapest, Montevideo u. 14.
+36 1 340-2304 / +36 1 340-2305
H-Cs: 8:00-16:30, P: 8:00-15:00

Amennyiben előjegyzi termékünket, annak megjelenéséről e-mailben értesítjük!

2012. április 15-én egy új, a jogalkotó célja szerint szigorúbb szankcionálási lehetőségeket tartalmazó, ugyanakkor gyorsabb eljárást biztosítani kívánó szabálysértési törvény lépett hatályba. Ekkor jelentettük meg a magyarázat első kiadását. Időközben általános hatáskörű szabálysértési hatóság lett a járási hivatal, ugyanakkor a tucatot is meghaladja azoknak a szerveknek és személyeknek a száma, melyek az évente milliós nagyságrendben kiszabott helyszínbírságolás jogkörével rendelkeznek. Nőtt az elzárással is sújtható tényállások köre is, így a rendőrség és a bíróságok „szabálysértési terhei” is növekedtek. Az utóbbi két év változásai – a jogorvoslati lehetőségek szélesítése, újabb bírságkiszabási módok és variációk megteremtése, egyes büntető eljárásjogi jogintézmények beemelése – a szabálysértési eljárás bonyolultabbá válását, a kódex további „büntetőjogiasodását” eredményezte.

Megjelentek a kártalanításra és a jogosulatlanul kiszabott bírságokra vonatkozó visszafizetés szabályai, az eljárás befejezése és megszüntetése pedig – fiatalkorú elkövetők vagy elzárásos szabálysértések esetén – sikeres közvetítői eljárás (mediáció) eredményeként is bekövetkezhet, hasonlóan a büntetőeljárásban évek óta alkalmazott mediációs eljáráshoz. Továbbá az utóbbi két évben – elsősorban az új Btk. dekriminalizációs módosításai okán – számos új tényállással (például vasúti szabálysértés, közérdekű bejelentő üldözése, iparjogvédelmi jogok megsértése) is bővült a szabálysértések száma.

Az egyre szövevényesebb szabályrendszerben tehát lehet számítani arra, hogy a területre jellemző jogalkalmazási, jogértelmezési gondok tovább bővülnek a minősítés és a büntetéskiszabás terén, de jól érzékelhető az is, hogy az utóbbi két év „módosítástömege” nem csökkenti az ügyintézői állomány hatásköri, bizonyítási, adatkezelési és végrehajtási problémáit sem.

A jogterület múltját, jogirodalmát, elvi és gyakorlati nehézségeit jól ismerő szerzők a 2014. július 1-jén hatályos normaszöveghez fűzött új kommentárral szeretnék a jogterület iránt érdeklődő közönség igényeit kielégíteni, ugyanakkor a jogalkalmazók munkájához is szeretnének – esetek bemutatásán, értelmezésén keresztül – kézzelfogható segítséget nyújtani.

Kiadvány
ISBN 978 963 258 237 5
Megjelenés éve 2014
Formátum A/5
Terjedelem (oldalszám) 812

Megrendelőlap

Megrendelés esetén kérjük, töltse le a megrendelőlapot és juttassa vissza beszkennelve e-mail címünkre vagy a +36 1 349 7600 fax számra.

Megrendelőlap
letöltése (PDF)

Kapcsolódó bejegyzések

  • Bisztriczki László: Megreformált birtokvédelem?
    Jegyző és Közigazgatás, 2015/01., 25-30. o.

Kapcsolódó termékek

Copyright © 2014 HVG-Orac Lap- és Könyvkiadó | Minden jog fenntartva.