Hírfolyam


2018-03-23

Megbírságolta az MNB az Erstét és az FHB-t

Az MNB ma közzétett határozataiban 14 millió, illetve 4,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta az Erste Bank Hungary Zrt.-t és az FHB Bank Zrt.-t - többek között - a teljes hiteldíj mutató feltüntetésére vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. Az Erste Bank a személyi kölcsönök és folyószámlahitelek, az FHB Bank a lakáshitelek reklámozása során több esetben nem vagy nem feltűnően jelenítette meg a hitelköltségeket összegző THM értékét.

2018-03-23

Kételyek és kérdések az uniós kiküldetési irányelv körül - A V4-ek szerint európai munkaügyi hatóság újabb akadályokat állítana a munkavállalók elé

A V4-országok kormányai nem értenek egyet az Európai Bizottság azon javaslatával, amely a kiküldetésről szóló irányelv módosítását célozza, nevezetesen azzal, hogy azt terjesszék ki a nemzetközi közúti közlekedésre, a szállítmányozási ágazatra - mondta Varga Mihály nemzetgazdaság miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, a V4-államok munkaügyi miniszteri találkozóját követően. A tanácskozáson Varga Mihály mellett Branislav Ondrus, Szlovákia Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériuma államtitkára, Marie Bílková, a Cseh Köztársaság munka- és szociális ügyek miniszterének államtitkára és Marcin Zieleniecki, Lengyelország munka-, családügyi és szociálpolitikai miniszterének államtitkára vett részt.

2018-03-23

Méltányosan megadóztatott digitális gazdaság - A modern gazdasághoz illeszkedő új uniós adószabályok a láthatáron

Az Európai Bizottság a tegnapi napon új szabályokra tett javaslatot annak biztosítása érdekében, hogy a digitális üzleti tevékenységek adóztatása az EU-ban méltányos és a növekedést elősegítő módon történjen. Az intézkedéseknek köszönhetően az EU a globális élvonalba tartozhatna a modern gazdasághoz és a digitális korhoz illeszkedő adójogszabályok kialakítása terén.

2018-03-23

Szabadságtól fosztották meg, mégsem kap kártérítést az államtól

Az új munka törvénykönyve (Mt.) 2014. december 31-éig az uniós szabályokkal ellentétesen tartalmazta, hogy a naptári évenként harminc napot meghaladó keresőképtelenség nem jogosít szabadságra. Emiatt – bár sérült a munkavállaló magánélethez való joga –, nem jogosult kártérítésre a magyar államtól, mivel ahhoz hiányzott a jogszabályi feltétel – mondta ki egy magánszemély ügyében nemrégiben meghozott ítéletében a Kúria.

2018-03-23

Fontos változások az illetéktörvényben

A régi adózás rendjéről szóló törvényből (Art.) és több más törvényből is kikerültek az illetékre vonatkozó szabályok és egységesen az illetéktörvénybe kerültek áthelyezésre. A régi Art. számos helyen tartalmazott az illetékkiszabással kapcsolatban külön eljárási szabályokat, ezeket már az illetéktörvényben kell keresni.

2018-03-23

Munkaviszonnyá minősített katás jogviszony – adók és bírságok

Ha a NAV úgy ítéli meg, hogy a katás megbízási vagy vállalkozási jogviszonyunk burkolt munkaviszony, tekintélyes adó- és bírságfizetési kötelezettséget állapít meg. Ebben az esetben ugyanis a munkaviszony minden adóját és járulékát és a bírságokat is meg kell fizetni.

2018-03-23

Az új Be. rejtett titkai – A kulcsszó: gyorsítás

A július 1-jén hatályba lépő új büntetőeljárási törvény számos titkos újdonságot rejt magában. Cikksorozatunkat a születés körülményeivel, és a 897 paragrafusból és 23 részből álló jogszabály első nyolc részének legérdekesebb rendelkezéseivel és összefüggéseivel indítjuk. Az Országgyűlés 2017. június 13-án fogadta el az új büntetőeljárásról szóló törvényt (Be.), amely 2018. július 1-jén lép hatályba. Az egyedülálló hosszúságú, 897 szakaszból álló 2017. évi XC. törvény mintegy fél évtized alatt került tető alá.

2018-03-22

Így kell adóznia, ha eladja cégét, vagy céget vesz

Talán nem is tudja mindenki, hogy a cégeladás vagy üzletrész értékesítés bizony adóköteles tranzakció. Az eladónak jövedelemadó-fizetési kötelezettsége keletkezik, a vevőnek pedig illetékkötelezettsége keletkezhet, illetve figyelni kell az elhatárolt veszteségek későbbi felhasználási lehetőségeire.

2018-03-22

Nem vette meg a Skodát, beperelte a kereskedő

Kétszázezer forintot fizettetne az olvasóval egy budapesti használtautó-kereskedés, mert a céggel kötött megállapodás ellenére nem vásárolt meg egy Skoda Superb Combit. A kereskedő szerint mindenről tájékoztatták leendő ügyfelüket, ő viszont kiderítette, hogy mégsem, hiszen az autón korábban háromszor javították ugyanazt a motorhibát.

2018-03-22

Júliustól az italautomaták forgalmára is rálát a NAV

A pénztárgépek után július 1-jétől az italautomaták forgalmára is rálát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az érintetteknek három hónapjuk van az úgynevezett az automaták felügyeleti egységének beszereltetésére.

2018-03-22

Termőföld hasznosításából származó jövedelem és adója

A termőföld olyan különleges ingatlan, amelynek bérbeadása esetén a magánszemély adókötelezettségét a személyi jövedelemadó törvény (szja tv.) külön szabályokban határozza meg.

2018-03-22

A mentelmi jog nem alapjog, a felfüggesztése ellen nincs jogorvoslat - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

Az indítványozót az országgyűlési választásokon független képviselőjelöltként vették nyilvántartásba, amelyre tekintettel mentelmi jog illette meg. A bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt vele szemben folyamatban lévő büntetőeljárás alapján azonban az indítványozó mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottság felfüggesztette.

2018-03-22

„Egyre inkább szükség van az Alkotmánybíróságra” – interjú dr. Juhász Imre alkotmánybíróval

Az Arsboni egyik legfontosabb célja, hogy az alkotmányosság és a jogállam kiemelt helyet kapjon a közbeszédben. Ezért indítottuk el interjúsorozatunkat, amely az egyik legjelentősebb alkotmányos intézmény, az Alkotmánybíróság tagjait mutatja be. Ezúttal Dr.Juhász Imrével beszélgettünk.

2018-03-22

A cégkapu hiányosságaira figyelmeztet a könyvelők egyesülete

Bár nincs kész a cégkapu, máris berakták azt a számviteli beszámolók útjába – figyelmeztet az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete. A számviteli beszámoló közzétételének elmulasztásához nagyon súlyos adójogi és cégjogi következmények fűződnek. Az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki, majd néhány hónappal később a NAV jelzésére a cégbíróság kényszertörlést rendel el.

2018-03-21

Védőhöz való hozzáférés és költségmentesség - Interaktív képzések ügyvédeknek

A védőhöz való hozzáférésről és a költségmentességről tartott egynapos, interaktív képzéseket ügyvédek számára a Magyar Helsinki Bizottság. A képzéseken különös figyelmet fordítottak a terhelt tájékoztatása, a védőkirendelés, a személyes költségmentesség, a védő eljárási cselekményekről való tájékoztatása és a konzultáció körülményeinek témáira.

2018-03-21

„A gyereknek joga van a saját véleményéhez”

Szülőnek lenni elsősorban kötelesség, és másodsorban jog, ami azt jelenti, hogy a szülő akkor hivatkozhat a jogaira, ha már minden kötelezettségét teljesítette. Ehhez képest nagyon keveset tudunk a gyerekek jogairól – állítja az ELTE ÁJK gyermekjogi képzésének vezetője, Szeibert Orsolya. Interjú.

2018-03-21

Kacsintással adtam el a budai villámat? A ráutaló magatartás és annak lehetséges útvesztői

A jognyilatkozat vagy a szerződés szavak hallatán legtöbbünk számára irodai képek villannak be: két vagy több fél a jogi képviselőik jelenlétében egy tárgyalóasztal mellett formálisan kinyilatkoztatja az akaratát. A mindennapok során viszont korántsem ez a leggyakoribb eset. Szerződéseket kötünk ugyanis minden alkalommal, amikor a helyi kisboltban vásárolunk, vagy amikor felszállunk egy tömegközlekedési eszközre.

2018-03-21

Új rendelet az adóhatósági végrehajtási költségekről

Megjelent a nemzetgazdasági miniszter 8/2018. (III. 19.) NGM rendelete az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárás során felmerült végrehajtási költségek és a végrehajtási költségátalány megállapításának és megfizetésének részletes szabályairól a 39/2018. számú Magyar Közlönyben.

2018-03-21

Gyorsultak az eljárások a Fővárosi Ítélőtáblán

A Fővárosi Ítélőtáblán tavaly csökkent a munkateher, jelentősen gyorsultak az eljárások, a döntések szakmailag megalapozottak - mondta Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A statisztikák szerint a Fővárosi Ítélőtáblán tavaly nem maradt folyamatban 2 évnél régebben a táblán lévő peres ügy, a büntető ügyszakban egy évnél régebbi sem, és egy évnél régebben folyamatban lévő nem peres ügy sincs. 2016 végén még 35, egy évnél régebben folyamatban lévő peres ügy volt, idén február végén 11. A Fővárosi Ítélőtábla döntéseinek megalapozottságáról szólva az elnök elmondta: a tábla 260 fellebbezett ügyének csak 3 százalékát helyezte hatályon kívül a Kúria és 7 százalékát változtatta meg. A felülvizsgálattal támadott mintegy 1100 jogerős táblai ítélet 7 százalékát helyezte hatályon kívül a Kúria és 5 százalékát változtatta meg.

2018-03-21

Korlátozható-e a 'ne bis in idem' elve? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

A ne bis in idem elve korlátozható az Unió pénzügyi érdekeinek és pénzügyi piacainak védelme céljából. E korlátozás azonban nem haladhatja meg az e cél eléréséhez feltétlenül szükséges mértéket. A piaci manipulációra vonatkozó olasz szabályozás ellentétes lehet az uniós joggal - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében. A Bíróság azt az álláspontot képviseli, hogy az említett helyzetekben a „büntetőeljárások és szankciók”, valamint a „büntető jellegű közigazgatási eljárások és szankciók” halmozása elképzelhető ugyanazon személlyel szemben ugyanazon tényállás miatt. Az eljárások és a szankciók ilyen halmozása a ne bis in idem elve korlátozásának minősül. A Bíróság megállapítja, hogy az ilyen korlátozás az uniós jogból eredő követelményeknek megfelelően igazolandó. A Bíróság végezetül úgy véli, hogy a büntető jellegű eljárások és szankciók esetleges halmozására vonatkozó, uniós jog szerinti követelmények a ne bis in idem elve védelmének olyan szintjét biztosítják, amely tiszteletben tarja az EJEE-ben rögzített elvet.

Tételek: 1 - 20 / 3986 (200 oldal)
  • munkajog
Copyright © 2014 HVG-ORAC Lap- és Könyvkiadó | Minden jog fenntartva.