1037 Budapest, Montevideo u. 14.
+36 1 340-2304 / +36 1 340-2305
H-Cs: 8:00-16:30, P: 8:00-15:00

Tájékoztatjuk kedves Vásárlóinkat, hogy a Dialóg Eötvös könyvesboltunk technikai okok miatt, március 27-én rövidített nyitvatartással, 10-14 óráig tart nyitva!

Hírfolyam


2017-03-23

Két kamionsofőr lenyomta a magyar államot

Az Európai Unió Bírósága kimondta: ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely az úthasználati díj megfizetésének elmulasztását úgy bünteti, hogy nem veszi figyelembe a jogsértés súlyát, a szabályok bármekkora megsértése esetén átalányösszegű bírság kiszabását írja elő.

2017-03-23

Hamarosan csak diplomás végrehajtó viheti el a fejed fölül a házat

Fontos dátum 2017. december 31-e a magyar végrehajtók számára. Ezután ugyanis nem dolgozhat Magyarországon olyan végrehajtó, aki nem végezte el a jogi egyetemet, vagy legalábbis nem kezdte meg felsőfokú tanulmányait - írja a Magyar Idők. Ha valaki nem tudja igazolni, hogy december 31-ig elvégezte a jogi egyetemet, vagy legalább azt, hogy fennáll a hallgatói jogviszonya, annak megszűnik végrehajtói megbízatása.

2017-03-23

Jogerősen öt évre mérsékelték Kulcsár Attila büntetését

Többrendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt jogerősen öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a 2003-ban kipattant brókerügy elsőrendű vádlottját, Kulcsár Attilát szerdán a Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Elek Balázs vezette tanácsa. A táblabíróság ezzel tovább enyhítette Kulcsár Attilának a megismételt elsőfokú eljárásban kiszabott hat év hat hónap szabadságvesztésről szóló ítéletét.

2017-03-23

Nem titkolhatják, kihez honnan érkeznek a taópénzek

A Fővárosi Ítélőtábla szerdai, jogerős döntésének értelmében az illetékes minisztériumoknak részletesen ki kell adniuk, hogy a kedvezményezettekhez honnan érkeztek a taópénzek. Tehát ki kell adni a vonatkozó iratokat (támogatási igazolásokat, azokról szolgáltatott adatokat), hogy abból megállapítható legyen, mely támogatásban részesülő szervezetek mely támogatási időszakokban mely támogatóktól pontosan mekkora összegű támogatásban részesültek. A pert a Transparency International indította, és az ítéletben szerepel, hogy a kikért adatok közérdekűek, és közpénz felhasználását érintik. A támogatások a bíróság szerint közvetett állami támogatásnak minősülnek, a támogató cégek az államtól olyan kedvezményben részesülnek a támogatásért cserébe, amely „közpénzjelleggel bír”.

2017-03-23

Mindennapi családjog

Interjú Katonáné Pehr Erikával, a Családi Jog folyóirat szerkesztőbizottsága egyik alapító tagjával, a folyóirat közelgő, hatodik alkalommal megrendezésre kerülő májusi konferenciája és az ebben az évben húszévessé váló Gyermekvédelmi törvény kapcsán. „A Családi Jog folyóirat immáron hagyományossá vált „Mindennapi családjog” konferenciájának alcíme mindig az adott év fő tematikájához kapcsolódik. Idén a „Változások sodrában – a családjogi eljárások nyitott kérdései” alcímet kapta, mert a legidőszerűbb családjogi és gyermekvédelmi kérdésekre próbál válaszokat adni, kitérve az aktuális jogszabályváltozásokra is, hiszen a gyors és széleskörű változások sora nagy kihívás a jogalkalmazóknak. Ennek fényében az előadások érinteni fogják a gyermekvédelem aktuális kérdései mellett az új Polgári perrendtartásnak (új Pp.) a családjogi perekre gyakorolt hatását, valamint a 2013-ban hatályba lépett Ptk. szerinti házastársi lakáshasználat rendezésének gyakorlati problémáit is.”

2017-03-22

Kulcsár Attila bocsánatot kért, szerdán jogerős ítéletet hirdetnek az ügyében

Az utolsó szó jogán bocsánatot kért Kulcsár Attila, a brókerügy elsőrendű vádlottja kedden Debrecenben, a Fővárosi Ítélőtábla Elek Balázs vezette másodfokú tárgyalásán. "Mindenkitől elnézést kérek, akiknek problémát, kellemetlenséget okoztam" - mondta a volt bróker megjegyezve, hogy 14 éve, amióta az eljárás folyik, soha nem állította, hogy "makulátlan volt".

2017-03-22

Több mint száz szervezet adott ki közös állásfoglalást a civil szervezetekkel kapcsolatos tervezet ellen

Budapest – Több mint száz civil szervezet közös állásfoglalásban fejezte ki a „civil szervezeteket ért magyar kormányzati fenyegetéssel” szembeni tiltakozását. Az erről szóló közleményt az egyik kezdeményező, a Magyarországi Európa Társaság (MET) kedden juttatta el az MTI-hez. A közleményben felidézték, hogy Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője múlt keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz ötpárti konzultációt kezdeményez a “külföldről támogatott” szervezeteket érintő törvénytervezetről. A kormány erről nemzeti konzultációt is kezdeményez.

2017-03-22

Megszavazták a Monetáris Tanács tagjait

Megválasztotta a jegybank monetáris tanácsának tagjává Parragh Biankát, továbbá újraválasztotta ugyanerre a tisztségre Kocziszky Györgyöt kedden az Országgyűlés. A parlament a gazdasági bizottság jelöltekről szóló javaslatát 110 kormánypárti igen, 35 nem szavazattal, 21 jobbikos tartózkodás mellett fogadta el.

2017-03-22

Nem vonják vissza a Heineken-törvényt

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes egyaránt cáfolta kedden, hogy a kormány visszavonná a lex Heineken törvényjavaslatot. A kormánytagok az Atv.hu-nak nyilatkoztak az erről szóló sajtóhírre reagálva. Semjén Zsolt kérdésre válaszolva leszögezte: nincs semmilyen indok arra, hogy a javaslatot visszavonják, az ugyanis erkölcsileg, politikailag és jogilag is védhető és helyes. Lázár János szintén elképzelhetetlennek nevezte, hogy visszavonják a törvényjavaslatot.

2017-03-22

Elkaszálták a paksi bővítésről szóló összes népszavazási kezdeményezést

Érvényesült a papírforma a Nemzeti Választási Bizottságban. A testület az összes népszavazási kezdeményezést visszadobta a paksi atomerőmű bővítéséről. Az LMP bírósági felülvizsgálatot kér. „Indítványozom, hogy a népszavazásra javasolt, imént ismertetett kérdés hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság tagadja meg” – ötször hangzott el ez a mondat a Nemzeti Választási Bizottság ülésén. Ennyi kérdést bocsátott volna népszavazásra az LMP egyik politikusa a paksi atomerőmű bővítéséről. A magyar kormány nemzetközi szerződést kötött az oroszokkal, nemzetközi szerződésről pedig nem tartható népszavazás. Ezt az LMP-ben is tudták, ezért próbáltak ügyeskedni.

2017-03-22

Elfogadták a képviselők Lázár javaslatát

A jövőben a 300 négyzetméter feletti, nem kereskedelmi céllal épített vagy bővített lakóépületek is megvalósíthatók egyszerű bejelentéssel. Az Országgyűlés kedden 110 igen szavazattal, 57 nem ellenében fogadta el a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosítását. A jogszabály szerint az egyszerű bejelentés akkor lehetséges 300 négyzetmétert meghaladó épület esetén, ha az építkezést saját lakhatás biztosítása céljából végzik és az így elkészült új lakóépületben egy lakás van.

2017-03-21

Uniós jogot sért az európai állampolgárok megkülönböztetése

Az Európai Unió szabályaiba ütközik, ha Ausztria az ott élő uniós állampolgárokat megkülönböztetné az osztrák állampolgároktól - mondta Lórodi László munkajogász hétfőn az M1 aktuális csatornán.

2017-03-21

Kulcsár-ügy – Debrecenben megkezdődött a másodfokú tárgyalás

Debrecen – Perbeszédekkel megkezdődött a Kulcsár Attila és társai ellen folyó brókerügy másodfokú tárgyalása hétfőn a Debreceni Ítélőtáblán.

2017-03-21

Kutat használ? Ez a hír érdekelni fogja

A kormány honlapján megjelent egy belügyminiszteri rendelet tervezete, amely egy olyan űrlapot is tartalmaz, amely a telkeken lévő kutak kivitelezési, továbbá üzemeltetési és fennmaradási engedélyéhez kell kitölteni.

2017-03-21

Fura ítéletek

Manapság egyre több esetben hallani, hogy egyes bírák fura ítéleteket hoznak. Nem bűnügyi esetekre, hanem társadalmi, de elsősorban gazdasági jellegű ügyekre gondolok: egy nagyon közeli ismerősöm devizahitellel kapcsolatos keresetét utasították el tárgyalás nélkül, egy év leforgása alatt másodszorra.

2017-03-21

Máris ejti a Fidesz a lex Heinekent

Csendben kihátrálnak a kormánypártok Lázár János és Semjén Zsolt nagy vihart kavart javaslata mögül, amely tiltott önkényuralmi jelkép használatára hivatkozva akár kétéves börtönbüntetéssel fenyegetné a Heineken forgalmazóját – értesült a hvg.hu. A tervezetet még a Fidesz-frakció jogászai is védhetetlennek találták.

2017-03-21

A magyar végrehajtási törvényt vizsgálja az EBRD

Munkacsoport létrehozásáról állapodott meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a magyar hatóságokkal annak vizsgálatára, hogy a nemrégiben módosított bírósági végrehajtási törvény milyen hatásokat gyakorolhat a magyar bankszektorra.

2017-03-21

A rabok keresetét is megkaphatja a sértett

Több évtizedes igényük teljesülhet a bűncselekmények károsultjainak, ha az új büntetőeljárásról szóló törvénnyel egy időben hatályba lép a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítása. A kormány által még nem tárgyalt tervezet szerint ugyanis a jövőben a bűncselekmények károsultjai a kárigény kielégítésének sorrendjében megelőznék az államot.

2017-03-21

Nem csak a pénzeddel, az életeddel is tartozol

Az utóbbi években rengeteg tévhit látott napvilágot – leginkább közösségi oldalakon – a hitelezők valamint követeléskezelő cégek adatkezelésének jogalapjának vonatkozásában a követelés kiadásának, illetve engedményezése során, amelyekre – előző munkahelyi tapasztalataim alapján – az érintett teljesítésre kötelezettek rendszerint tévesen hivatkoznak. Pénzügyi intézményeknél, közüzemi szolgáltatóknál, valamint a telekommunikációs cégeknél gyakorlat, hogy lejárt követeléseiket a követelés eredményes behajtása érdekében kiadják megbízás útján harmadik félnek, vagy végső soron engedményezik követelésüket – gyakorlatilag ellenérték fejében értékesítik – egy követeléskezelő cég részére. Ilyenkor gyakran felmerül kérdésként, hogy a követelésre jogosult személy milyen jogalapon adhatja ki a kötelezett személyi adatait.

2017-03-20

A Heineken az Európai Bíróságon támadja meg az igazi Csíki Sört

A Bruxinfo azt írja, a holland cég az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának azt a határozatát támadja, amellyel e hivatal az Igazi Csíki Sört gyártó vállalkozás egyik tulajdonosának javára európai uniós védjegyként bejegyezte a „Csíki Sör” védjegyet. A Heineken arra hivatkozik, hogy neki már van egy korábban bejegyzett uniós védjegye és egy korábban bejegyzett román nemzeti védjegye a “CIUC PREMIUM” szómegjelölésre, valamint több korábban bejegyzett román nemzeti védjegye a “CIUC” szómegjelölésre.

Tételek: 1 - 20 / 2519 (126 oldal)
Copyright © 2014 HVG-Orac Lap- és Könyvkiadó | Minden jog fenntartva.