Hírfolyam


2017-07-21

Csökkentenik az élelmiszerekben jelen lévő rákkeltő anyag mennyiségét

Csökkenteni kell az élelmiszerekben jelen lévő akrilamid mennyiségét; az Európai Bizottság erről szóló javaslatát szerdán szavazták meg az Európai Unió (EU) tagállamainak képviselői. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az új rendelet kötelező intézkedéseket fog előírni az élelmiszeripari vállalkozók számára az élelmiszerekben található akrilamid mennyiségének csökkentésére.

2017-07-21

Bebörtönzött újságíró Törökországban - A német lap az alkotmánybírósághoz fordul

A török alkotmánybírósághoz fordul a Die Welt című német lap kiadóvállalata Törökországban bebörtönzött újságírója, Deniz Yücel ügyében. A WeltN24 GmbH közleménye szerint alkotmányjogi panaszt nyújtottak be, arra hivatkozva, hogy a törökországi tudósító fogva tartása alkotmányellenes módon megsérti a kiadóvállalat sajtószabadsághoz fűződő jogát.

2017-07-21

CEU-ügy: Csigalassúsággal halad a kormány és New York állam közötti egyeztetés

Nem lehet azt mondani, hogy elkapkodná Orbán Viktor kormánya a CEU-ról való egyeztetéseket. A tavasszal elfogadott, a CEU-t gyakorlatilag ellehetetlenítő törvény miatt az Európai Bíróság már kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarországgal szemben, a kormány szerint csupán akarat kérdése, hogy az egyetem teljesítse a feltételeket.

2017-07-21

Az online tér veszélyeire hívja fel a figyelmet az OBH

Évről évre nő az internetes zaklatások száma, ezért az Országos Bírósági Hivatal kiemelt figyelmet fordít arra, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az online tér veszélyeire - mondta Péter Zoltán osztályvezető. Péter Zoltán példaként említette, hogy a "Nyitott bíróság" program keretében bírák, bírósági titkárok, fogalmazók tartanak előadást általános- és középiskolákban az online tér veszélyeiről, és a diákok is kérdezhetnek a közösségi portálok használatával kapcsolatos veszélyekről.

2017-07-21

Bankokra tolt felelősség

2018-tól a bankoknak nagyobb terhet kell átvenniük az ellopott vagy elvesztett kártyák tulajdonosaitól, ugyanakkor csökken az ügyintézési határidő. Magyarország - szerencsére - nem a bankkártyás csalások hazája. Annak ellenére, hogy tavaly az első félévben csekély növekedést észlelt a jegybank, még így is a tranzakciók 0,006 százalékát, az összértéknek pedig 0,01 százalékát tették ki a visszaélések.

2017-07-21

Hogyan használható fel a feltöltött fénykép?

A fenti kérdés sokakban felmerül, amikor honlapjukon, blogjukon képeket, híreket osztanak meg. A legtöbb Instagramra feltöltött fénykép, videó szerzői műnek minősül, amely a szerzői jog védelmét élvezi. Amikor az Instagram-ra feltöltik a felhasználók a képeiket, videóikat, ezzel egyben felhasználási jogot, más néven licencet is engednek az Instagramot működtető cégnek (Instagram, Inc.), amely alapján szerzői művüket az Instagram jogszerűen megjelenítheti.

2017-07-20

Büntetőeljárást varrt a NAV a korrupció ellen tiltakozó férfi nyakába

Szentesi Kálmánnak elege lett az átláthatatlan költekezésből, visszakérte az adóját. Cserébe költségvetési csalással gyanúsították meg az adónyomozók. Márciusban írtunk legutóbb Szentesi Kálmánról, akinek elege lett abból, ahogy az általa befizetett adót felhasználja az állam. A korrupció ellen tiltakozva visszakérte a NAV-tól a 2015-ben befizetett személyi jövedelemadója egy részét, 1 361 751 forintot. A NAV erre 408 ezer forintos bírságot szabott ki rá, jogosulatlan adó-visszaigénylés miatt.

2017-07-20

Félbeszakadhat a Brexitről szóló tárgyalás

Egy évet kellett várni a Brexit-tárgyalások megkezdésére, ám az Európai Bizottság szerint a briteknek ennyi idő sem volt elég arra, hogy felkészüljenek rá. Alig kezdődtek meg a Brexitről szóló tárgyalások, az uniós fél máris le akarja állítani – értesült a Politico. A brüsszeli portál két uniós diplomatára hivatkozva azt írja, Michel Barnier, az EU főtárgyalója azt elégelte meg, hogy a brit kormány nem képes javaslattal előállni a szigetország kilépésével kapcsolatos pénzügyi kötelezettségek kiszámítására.

2017-07-20

Először bírságolt a jegybank az együttműködési kötelezettség megsértése miatt

Budapest – A tavalyi jogszabályi szigorítás óta először szabott ki bírságot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzügyi fogyasztói jogviták rendezéséhez kapcsolódó együttműködési kötelezettség megsértése miatt egy biztosításközvetítőre, mert az nem jelent meg személyesen a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) előtti eljárásban. A bírsággal sújtott CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. közölte, hogy a jövőben mindig képviseltetni fogja magát a személyes meghallgatásokon.

2017-07-20

Elkészült az első, hálózatsemlegességről szóló éves jelentés

Az Európai Unió előírásainak megfelelően a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elkészítette a hálózatsemlegességről szóló éves jelentését. A szabályozás életbe lépését követő első évben a hatóság három esetben indított eljárást. Az NMHH a piaci helyzet feltárásához a hatóság szelessav.net internetsebesség-mérő szolgáltatásának adatait is felhasználta. A 2016. április 30. és 2017. április 30. közötti időszakra vonatkozó magyar hatósági jelentés összefoglalja a hálózatsemlegesség jelenlegi hazai helyzetét.

2017-07-20

Hamarosan elektronikusan is intézhetjük papírjainkat az orvosnál

Hamarosan megújul az egészségügy egy új lehetőséggel, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel (EESZT), amellyel a lakosság elektronikusan is hozzáférhet majd kórlapjaihoz, receptjeihez és beutalóihoz. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma már 2016-ban megalkotta a rendeletet, ami lehetővé teszi az EESZT, vagyis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működését.

2017-07-20

Jár a szabadság a felmondási idő egészére

Komoly vitát keltett a munkavállalók és munkaadók között, hogy jár-e szabadság a felmondási idő egészére, vagy csak arra az időszakra, amelyet a munkaadónak le is kell dolgoznia. A Kúria szerint jár. Szabadság a munkában töltött idő után jár időarányosan a Munka Törvénykönyve szerint. A munkában töltött idő azonban jóval bővebb annál, mint amit a gyártósor mellett, effektív munkával tölt az alkalmazott.

2017-07-19

A növényi alapú tej, vaj, vagy tejföl nem nevezhető tejterméknek

Kizárólag állati eredetű termékek nevezhetők tejterméknek és hozhatóak így kereskedelmi forgalomba az Európai Bíróság döntése szerint - mondta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.

2017-07-19

Halálos veszély miatt megtagadták a szolgálatot német rendőrök a G20-csúcs elleni zavargások idején

A házak tetejéről Molotov-koktélokkal és - acélgolyók kilövésére használt - csúzlival támadó szélsőségesek lestek rájuk. Halálos veszélyre hivatkozva megtagadta a szolgálatot több rendőri egység Hamburgban a G20-csúcs alatt történt zavargások idején - árulta el a németországi nagyváros rendőrfőkapitánya egy hét végi interjúban.

2017-07-19

Ha a védőoltás okoz betegséget – Különös jogi eset az EU Bíróságán

Francia bíróság előtt perelt be még 2006-ban egy gyógyszergyártó céget az a férfi, akit 1999 augusztusában a vállalat által előállított vakcinával oltottak be a hepatitis B-vírus ellen. Az illetőnél azonban hamarosan különféle kóros tünetek jelentkeztek, majd egy évvel később megállapították, hogy szklerózis multiplexben (SM) szenved – számol be róla a Magyar Ügyvéd Blog.

2017-07-19

Békéltető testületi rendszer – igényérvényesítés pénzügyekben?

„Mert gyors, mert ingyenes, mert nem kötelező a jogi képviselet”- az alternatív vitarendezési fórumok jól ismert kiváltságai elegendőek-e egy olyan érzékeny szektorban, amely a pénzügyek, befektetések és biztosítások területe? Jelen cikk kiindulási tétele tehát az, hogy a békéltető testületi rendszer alapvetően a fogyasztók jogérvényesítésének megkönnyítésére, és a fogyasztói jogviták formális, szigorú eljárási szabályoktól mentes rendezésére jött létre. A bíróságon kívüli rendszer látszólag tökéletesnek, kívánatosnak mondható. A rendszer ténylegesen tökéletes, és kívánatos akkor, ha…

2017-07-18

Félmilliárd forintos adócsalást hozott össze egy munkaerő-kölcsönző bűnszervezet Nyíregyházán

Negyvenhárom gyanúsított ellen emelhetnek vádat. Félmilliárd forintnyi adót és járulékot csalt el egy nyíregyházi munkaerő-kölcsönző bűnszervezet, negyvenhárom gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt javasolt vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.

2017-07-18

Folytatódnak a brexit-tárgyalások

Megkezdődött az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló tárgyalások második fordulója hétfőn Brüsszelben. A Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti első egyeztetést június 19-én tartották, de akkor mindössze a menetrendről egyeztek meg, az első “igazi”, négynapos tárgyalási forduló a mostani.

2017-07-18

Ne bántsd a Facebook-fiókomat!

Adatvédelmi szempontból teoretikusan és elméletileg tiszta a helyzet, de a munkahelyeken az alkalmazottak jogai és a cég érdekei közötti egyensúly megteremtése nagyon nehéz ügy. Egy hosszú ideje tartó jogi vita és csatározás érkezett újabb állomásához, amikor a hónap elején a nagyon fontos uniós tanácsadó testület, az adatvédelmi kérdésekben meghatározó Article 29 Working Party, melynek tagjai többek között a tagállamok adatvédelmi biztosai, közreadott egy „vélemény” dokumentumot, melynek lényege, hogy a munkaadók csakis akkor vizsgálhatják meg az állásokra jelentkezők közösségi profiljait és tevékenységét, ha erre „megfelelő jogi alapjuk van”.

2017-07-18

Green Holiday - Az állam a felelős?

A nem megfelelő törvények miatt többnyire hiába lépnek fel a csődbe ment utazási irodákkal szemben kártérítési igénnyel, a cégek vagyoni biztosítéka korlátozott. Az utazási irodák működését szabályozó kormányrendelet nem felel meg az uniós szabályozás követelményeinek - ezt a tanulságos véleményt fogalmazta meg lapunknak a Green Travel, majd a Green Holidays csődje kapcsán Cseszlai Ádám ügyvéd.

Tételek: 1 - 20 / 2995 (150 oldal)
Copyright © 2014 HVG-Orac Lap- és Könyvkiadó | Minden jog fenntartva.